Slovensko se zahalilo do smutku. Uctilo oběti tragédie u Nitry

  • 3
Slováci od pátečních osmi ráno drží státní smutek za oběti tragické nehody u Nitry. Po srážce autobusu a nákladního vozu tam zemřelo dvanáct lidí a dalších dvacet utrpělo zranění. Prezidentka Zuzana Čaputová spolu s premiérem Peterem Pellegrinim navštívili dvě střední školy v Nitře, kde studovalo několik obětí nehody.

Prezidentka s premiérem zavítali také do vesnice Kolíňany, ze které pocházela většina mrtvých. Úřady a další instituce stáhly vlajky na půl žerdi, a to nejen ty slovenské, ale všechny po jejich boku. 

Černá vlajka se na Slovensku nepoužívá, upozorňují slovenská média. Omezeny jsou však hazardní hry a televize oznámily, že z programu vyřadí zábavné pořady. 

Státní smutek se dotkne i slovenských sportovců. Hokejisté po odehrání státní hymny uctí oběti minutou ticha, na rukávech také budou mít černé pásky. Oficiální pieta skončí ve 20 hodin.

Nehoda je jednou nejtragičtějších dopravních nehod v novodobé historii Slovenska. Zemřelo při ní dvanáct lidí, přičemž pěti z nich ještě nebylo ani osmnáct let. Mezi zesnulými středoškoláky byli dva chlapci a tři dívky.

„Je to mimořádně smutná událost, nemluvě o tom, že zemřely děti. Tento týden byl mimořádně tragický, protože zemřeli lidé nejen na této silnici, ale i na jiných místech Slovenska,“ řekla v pátek Čaputová.

Ve středu totiž přišly o život i tři ženy v rozvodněné řece ve městě Revúca na středním Slovensku, když se pokusily zachránit před záplavami psy z útulku. Podle slovenské policie v tento den, který byl letos v zemi pod Tatrami zatím nejtragičtější, při jiných dopravních nehodách zemřeli dva lidé, další dva srazil vlak a policie zaznamenala i pět sebevražd.

Příčina srážky příměstského autobusu a nákladního auta naloženého kamením a hlínou zatím není známá. Podle ministryně vnitra Denisy Sakové ji určí až expertiza. Saková po nehodě uvedla, že nákladní vůz byl zřejmě přetížen. Autobus se po kolizi převrátil a ocitl mimo vozovku, nákladní auto se převrátilo přímo na silnici.

Dvě minuty. Jsem v šoku, řekl cestující, který autobus smrti těsně nestihl

Lidé i politici začali okamžitě po nehodě vyjadřovat pozůstalým soustrast. Kvůli nehodě se také slovenský premiér Peter Pellegrini vrátil z Kypru a zamířil na místo tragédie, stejně jako velká část slovenské vlády.

Před pietou za oběti středeční dopravní nehody Slovensko naposledy drželo státní smutek v říjnu roku 2016, a to v den státního pohřbu svého bývalého prezidenta Michala Kováče.

13. listopadu 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video