Slovinská a slovenská výprava sportovců při zahajovacím ceremoniálu ZOH v...

Slovinská a slovenská výprava sportovců při zahajovacím ceremoniálu ZOH v Pchjongčchangu. (únor 2018) | foto: koláž iDNES.cz

Slovinci a Slováci zmátli svět. Jejich premiéři rezignovali v jeden den

  • 90
Slovensko a Slovinsko. Zní to skoro stejně a velikostí si také příliš nezadají. Není potom divu, že okolní svět si tyto malé státy kdesi v Evropě občas plete. Nejvíce patrné to bylo ve čtvrtek, kdy navíc obě země přišly o premiéra, píše britská televizní stanice BBC.

Dění u našich východních sousedů sledujeme v posledních týdnech velmi pozorně. Ani čtenářům iDNES.cz proto zřejmě neuniklo, že slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek podal demisi, ke které ho dohnala politická krize vyvolaná vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky (více zde: Fico se smíchem podal demisi. Kiska sestavením vlády pověřil Pellegriniho).

Stejný den shodou okolností rezignoval i slovinský premiér Miro Cerar. Reagoval tak na rozhodnutí nejvyššího soudu, který zrušil výsledek zářijového referenda, v němž byl schválen železniční projekt za miliardu eur (25,4 miliardy Kč). Šlo o nejdražší plánovanou investici středolevicové vlády.

Zatímco našinec tuší, jaký je rozdíl mezi Slovinskem a Slovenskem, pro mimoevropského čtenáře mohou být včerejší zprávy poněkud matoucí. „Premiéři Slovenska a Slovinska oznámili ve stejný den rezignaci. Vystřelili si tím z těch pár lidí, kteří ještě stále dokázali Slovensko a Slovinsko rozeznat,“ poznamenala na Twitteru slovenská dopisovatelka agentury Reuters Tatiana Jančáriková.

15.března 2018 v 00:09, příspěvek archivován: 16.března 2018 v 10:40

Slovakian and Slovenian prime ministers announce resignation on the same day, trolling those few people still able to tell Slovakia and Slovenia apart. https://t.co/ZKTAktxDEj

Zmatení byli i někteří novináři, opravu musela vydat například finská tisková agentura STT. Britský web The Week zvolil lišácké řešení, když zprávy z obou zemí spojil do textu s titulkem „Střední Evropou otřásla dvojitá rezignace“. A web Politico čtenářům dokonce nabídl kvíz, v němž si mohou otestovat své vědomosti o Slovensku a Slovinsku.

Spletl se Bush i Berlusconi

Slovince a Slováky si pletou světová média, politici i pořadatelé sportovních akcí. Slovenští fanoušci tak museli na loňském mistrovství světa v hokeji při zápase s Itálií vyslechnout slovinskou hymnu. Organizátoři se později omluvili, že tu správnou nemohli pustit kvůli „technickým problémům“.

George W. Bush se zase jednou zmínil o svém setkání se slovenským ministrem zahraničí, ke kterému ovšem nikdy nedošlo. A Silvio Berlusconi před patnácti lety na tiskové konferenci představil novinářům slovenského premiéra - ve skutečnosti šéfa slovinského kabinetu Antona Ropa. „Bylo to dost divné, požádali jsme novináře, aby se o tom nezmiňovali,“ uvedl později Rop.

Kromě toho, že se jmenují téměř stejně, mají Slovensko a Slovinsko velmi podobnou vlajku, jsou zhruba stejně velké, obě leží v někdejším východním bloku a v obou se platí eurem. I proto minulý rok diplomaté obou zemí uspořádali v Londýně školení, na němž novinářům, podnikatelům a politikům vysvětlovali, jak jejich státy rozlišit.

Vládnoucí kruhy v Lublani a Bratislavě každopádně může hřát vědomí, že nejvlivnější muž světa by si je plést neměl. Zatímco první žena Donalda Trumpa pocházela z Československa, jeho současná choť Melania se narodila ve slovinské Sevnici. Šéf Bílého domu by tak měl dobře vědět, jaký je mezi těmito dvěma zeměmi rozdíl.

Slovensko (červená značka) a Slovinsko (modrá)

Slovensko (červená značka) a Slovinsko (modrá)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video