Vozidlo slovenské ambasády v Moskvě

Vozidlo slovenské ambasády v Moskvě | foto: Profimedia.cz

Rusko odplácí Slovákům, vyhostilo tři jejich diplomaty

  • 67
Rusko v odvetě za vyhoštění tří ruských diplomatů ze Slovenska vypovědělo tři diplomatické pracovníky slovenského velvyslanectví v Moskvě. Rusko slibovalo „zrcadlovou odpověď“ hned 10. srpna, kdy mluvčí slovenské diplomacie médiím potvrdil, že Slovensko vyhostilo trojici ruských diplomatů. Podle médií pracovali pro ruské tajné služby a Slovensko je vypovědělo v souvislosti s loňskou vraždou Čečence Zelimchana Changošviliho v Berlíně.

Ruské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo slovenského velvyslance, kterému vyjádřilo „rozhodný protest v souvislosti s neodůvodněným vyhoštěním tří diplomatických pracovníků ruského velvyslanectví na Slovensku“. Na tento „nepřátelský krok Bratislavy, odporující tradičnímu duchu konstruktivního rozvoje vztahů“, ruská strana odpověděla podle principu vzájemnosti vyhoštěním tří slovenských diplomatů, oznámila agentura TASS.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hned 11. srpna naznačil, že Bratislava jednala pod vlivem Spojených států.

Vraždu Čečence v Berlíně si objednala Moskva, soudí německá prokuratura

Loňská vražda Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho vyvolala napětí v německo-ruských vztazích. Čtyřicetiletý muž přišel o život 23. srpna, když ho ve čtvrti Moabit nedaleko centra Berlína útočník z bezprostřední blízkosti zezadu opakovaně střelil do hlavy. Podezřelého Rusa zadržela policie téhož dne. Nyní je ve vazbě a soud s ním by měl začít ještě letos.

Rusko podíl na vraždě odmítá. Německé nejvyšší státní zastupitelství je ale přesvědčeno, že si vraždu objednala Moskva.

Spolupachatel Changošviliho vraždy se podle zjištění investigativního webu Bellingcat do Německa dostal díky slovenskému vízu. Toto vízum získal na konzulátu v Petrohradě pod falešným jménem.

Lavrov na tiskové konferenci se svým německým protějškem podle agentury Interfax uvedl, že není vyloučené, že ve vyhoštění ruských diplomatů ze Slovenska mají prsty Spojené státy. Slovensko přitom šéf ruské diplomacie označil za „přátelskou zemi“, se kterou Moskva nikdy neměla „politický problém“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video