Pieta Českého rozhlasu k 55. výročí okupace Československa vojsky zemí...

Pieta Českého rozhlasu k 55. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy s kladením věnců za účasti prezidenta republiky Petra Pavla. (21. srpna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Slováci ze zahraničních politiků nejvíce důvěřují Pavlovi, druhý skončil Orbán

  • 71
Slováci ze zahraničních politiků nejvíce důvěřují českému prezidentu Petru Pavlovi, důvěru v něj má 38 procent dotazovaných. Na druhém místě je maďarský premiér Viktor Orbán s 36 procenty, třetí se s minimálním odstupem umístil francouzský prezident Emmanuel Macron, kterému věří 35 procent respondentů. Vychází to z průzkumu agentury Focus pro slovenskou televizi Markíza.

Čtvrtou nejdůvěryhodnější političkou je pro Slováky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leynová. Ve volbě mezi prezidenty Ukrajiny a Ruska, které sousední zemi napadlo, lídr z Kyjeva Volodymyr Zelenskyj o jeden procentní bod předstihl šéfa Kremlu Vladimira Putina. Tomu důvěřuje necelá čtvrtina dotazovaných, naopak 72 procent oslovených mu nevěří.

Pavlovi stále věří více než půlka Čechů, důvěra ve vládu a Sněmovnu klesla

Těsný souboj v průzkumu svedl také bývalý americký prezident Donald Trump, jemuž věří 22 procent dotazovaných a je na sedmém místě, se současným americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten skončil s 20 procenty osmý.

Důvěra v zahraniční lídry je odlišná u voličů jednotlivých politických stran. Voliči na Slovensku aktuálně nejpopulárnější strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica nejvíce důvěřují Orbánovi, Putinovi a Trumpovi.

KOMENTÁŘ: Prezident a jeho e-volby. Důvěra v systém je přitom už teď křehká

Orbán je na prvním místě i pro voliče strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) bývalého předsedy vlády za Směr-SD Petera Pellegriniho. Na dalších místech je pro ně ale Macron a Pavel.

V průzkumu mezi 9. a 16. srpnem odpovídalo při osobních rozhovorech 1009 respondentů. Seznam hodnocených zahraničních politiků sestavila agentura. Televize Markíza výsledky odvysílala dnes.

,

Video