Dvě minuty. Jsem v šoku, řekl cestující, který autobus smrti těsně nestihl

  11:08aktualizováno  16:04
Tragická srážka nákladního vozu a autobusu u Nitry na jihu Slovenska patří mezi nejhorší dopravní nehody v zemi. Nepřežilo ji 12 lidí, dalších 20 je zraněných. Slovensko v pátek vyhlásí státní smutek. Svědci popsali, co se na místě nehody stalo. Jiní měli štěstí, že autobus smrti těsně nestihli.

Peter měl ve středu osudným spojem z Nitry do Jelence cestovat. Jenže autobus z Hlohovce, kterým se nejprve dopravoval do Nitry, měl zpoždění. Dvě minuty. Přípoj do Jelence tak nestihl.

„Stále jsem z toho v šoku, když si představím, že mě dělily přibližně dvě minuty od toho, abych tam seděl. Ještě jsem nadával, když jsme přicházeli na zastávku v Nitře a viděl jsem, že už autobus ujíždí,“ řekl serveru Topky.sk.

Nebyla to jeho pravidelná trasa, tímto spojem jel asi třikrát. V den nehody se chystal odjet pomoci rodinné známé, která má na chatě problémy s vodou během dešťů. „Byl to šok, nejdřív jsem tomu nechtěl ani věřit,“ prozradil své pocity poté, co se na sociálních sítích o nehodě dozvěděl.

V autobuse, který využívali především studenti, mohli být i žáci Soukromé střední odborné školy s maďarským vyučovacím jazykem v Dolných Obdokovcích. „Naši žáci touto linkou pravidelně cestují,“ sdělil Novému času ředitel školy Péter Patay.

Vyhlášení státního smutku

Slovenský premiér Peter Pellegrini uvedl, že Slovensko v pátek státním smutkem uctí oběti středeční nehody u Nitry. Uctí též památku tří žen, které přišly o život v rozvodněné řece poté, co se snažily před záplavami zachránit psy v útulku poblíž slovenského města Revúca.

„Ve středu však měli ve škole den, který se nesl v duchu roku 1956 a tedy vzpomínky na zakladatele školy Boldizsára Paulisza a Jánosa Esterházyho,“ vysvětlil Patay, proč žáci nebyli v autobusu. Podle něj se zdrželi v kapli. „Nikdo z našich studentů nebyl zraněný. Pozůstalým chci vyjádřit upřímnou soustrast,“ doplnil.

Slovenské nehody

6. července 1995 - Česká karosa firmy Modelárna-Nemošice ve velké rychlosti narazila u Kolárovic v okrese Bytča do protisvahu. Nehoda si na místě vyžádala celkem 17 mrtvých a 28 zraněných.

3. srpna 2003 - Třináct životů si vyžádala nehoda u Gelnice na východě Slovenska. Autobus s poutníky, kteří jeli na náboženskou slavnost na vrch Úhorná, sjel z lesní cesty, několikrát se převrátil a skončil na střeše.

21. února 2009 - Srážka osobního vlaku a autobusu u obce Polomka nedaleko slovenského Brezna si vyžádala dvanáct obětí a dvě desítky zraněných.

13. listopadu 2019 - Dvanáct lidí nepřežilo srážku nákladního auta a autobusu u Nitry na jihu Slovenska. V autobusu podle médií byli středoškoláci. Dalších 17 lidí bylo zraněno.

12. listopadu 1987 - Srážka osobního vlaku s nákladním automobilem na přejezdu mezi Komárnem a Zlatnou na Ostrove si vyžádala devět obětí a tři těžce zraněné.

14. října 2017 - Po srážce mikrobusu s kamionem zemřelo osm lidí, z toho sedm pečovatelek, které se vracely z Rakouska

K události došlo ve středu odpoledne. Nákladní auto narazilo do příměstského autobusu společnosti Arriva na trase Nitra – Jelenec. Autobus během nehody sjel do příkopu a převrátil se. Totéž se stalo i druhému vozu, ale ten zůstal na cestě.

„Náklaďák jel rychle, rozkýval se a korbou vrazil do středu autobusu,“ řekl svědek nehody.

Spolu s dalšími okolojedoucími řidiči vyběhl z auta a začal pomáhat. „Dávali jsme jim první pomoc. Pomáhali všichni, kteří jsme tam byli. Všichni jsme dávali lékárničky,“ uvedl.

Z autobusu začali pomalu vycházet otřesení lidé. „Nejdřív vyšlo mladé děvče, potom řidič, ten byl od krve. Ale mnoho lidí tam zůstalo ležet. Byli tam mladí,“ vzpomíná svědek, podle něhož všude na cestě byly rozházené osobní věci a doklady cestujících.

Na místě nehody ještě před záchranáři byl i Miro, který se vracel ze Zlatých Moravců. „Rozběhli jsme se tam, ale nějací lidé už nás zaháněli a prosili, ať jim dáme jen lékárničky. Tak jsme jim je dali,“ řekl listu. „Viděl jsem v životě všelicos, tohle je ale hrozné, to otřese každým,“ dodal.

Na „cestě smrti“ šlo o život hlavně v pondělí a pátek

Podle webu Topky.sk je silnice označovaná za „cestu smrti“, protože se na ní stává mnoho nehod. To potvrzuje profesionální řidička Mária Kónyová-Donovalová, která na trase Zlaté Moravce-Bratislava jezdila více než dvacet let.

Státní smutek na Slovensku

Státní smutek se na Slovensku navenek projevuje stažením vlajek na půl žerdi a omezením hazardních her.

Naposledy Slovensko vyhlásilo státní smutek v roce 2016 na den státního pohřbu zesnulého slovenského exprezidenta Michala Kováče.

„Vždy to byla nebezpečná cesta, museli jsme si dávat pozor, obzvlášť v pondělí a pátek. Byla to silnice první třídy a když někdo nedodržoval předpisy nebo značení, vždy záleželo na řidiči, jak zareaguje,“ řekla slovenské tiskové agentuře TASR.

Nehodu přežili oba řidiči. Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková ve středu řekla, že auto s nákladem kamení a hlíny bylo zřejmě přetíženo. Pod tíhou nákladu se rozkývalo a narazilo do autobusu.

Všichni zranění byli rozvezeni do nemocnic v okolí. V Nitře povolali lékaře a  zdravotní sestry, kteří měli volno. Jednoho ze zraněných už po ošetření propustili domů. Pro patnáctiletého chlapce s úrazem hlavy a poruchou vědomí přiletěl vrtulník do fakultní nemocnice v Nových Zámcích.

Ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská řekla, že nemocnice do domácího ošetření už propustily šest z dvaceti zraněných.

Slovenská policie zveřejnila na svém Facebooku jména obětí nehody. Mezi nimi bylo pět středoškoláků ve věku 15, 16, 16, 17 a 17 let, z toho tři děvčata a dva chlapci.

Cesta zůstává nadále uzavřená. Podle deníku Sme by měla začít být průjezdná odpoledne.

Mluvčí Krajského ředitelství Policejního sboru v Nitře Renáta Čuháková uvedla, že policisté prozkoumávají místo nehody a vyslýchají svědky. Policie podle ní začala trestní stíhání za trestný čin všeobecného ohrožení.

List Pravda napsal, že policie pracuje také s verzí, že řidič nákladního vozu před nehodou sahal po mobilním telefonu v době, kdy sjížděl z kopce. Podle listu řidič zřejmě jel rychleji a když se snažil vůz dostat pod kontrolu, auto se rozhoupalo. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...