Nehoda autobusu na Slovensku. Dvanáct mrtvých, zvažuje se státní smutek

  13:57aktualizováno  19:11
Nejméně 12 lidí, z toho minimálně čtyři nezletilí, nepřežilo srážku nákladního vozu a autobusu u Nitry na jihu Slovenska. Dalších 20 lidí je zraněných. Premiér Peter Pellegrini přerušil oficiální návštěvu Kypru a míří na místo nehody. Český prezident Miloš Zeman poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové kondolenční dopis.

Na místě nehody byli kromě hasičů také kriminalisté, kteří dohlíželi na vytahování autobusu z příkopu. Ten už se podařilo dostat zpět na silnici. Oběti zaklíněné pod vozem si převzala pohřební služba.

Na akci se podílelo 63 hasičů. Ti na Facebooku poděkovali řidičům, kteří vytáhli autolékárničky a až do příjezdu záchranářů pomáhali ošetřovat raněné.

Záchranáři nejdříve uvedli, že při nehodě zemřelo nejméně 13 lidí a dvacet se zranilo a že počet obětí se bude zřejmě zvyšovat. 

Pak údaj opravili na 12 mrtvých a 17 zraněných, mezi které patří i řidiči obou vozů. Poslední informace hovoří o 20 zraněných. Tento počet následně potvrdila i slovenská ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská, podle které byly minimálně čtyři oběti nezletilé.

Všichni zranění už byli rozvezeni do nemocnic v okolí. V Nitře povolali lékaře a zdravotní sestry, kteří měli volno. Jednoho ze zraněných už po ošetření propustili domů. Pro patnáctiletého chlapce s úrazem hlavy a poruchou vědomí přiletěl vrtulník do fakultní nemocnice v Nových Zámcích.

Nákladní auto převáželo kameny a podle informací serveru HNOnline bylo zřejmě přetížené. Pod tíhou nákladu se při sjíždění z kopce údajně rozkývalo. Autobus byl plný středoškolských studentů vracejících se z vyučování. 

Jednalo se o autobus společnosti Arriva, která informaci pro iDNES.cz potvrdila. „Nákladní auto narazilo do příměstského autobusu na trase Nitra – Jelenec s časem odjezdu z Nitry ve 12:50, linka 403431, spoj číslo 5. (...) Rodinám pozůstalých vyjadřujeme hlubokou soustrast. Záchranným složkám poskytuje naše společnost maximální součinnost,“ uvedla Arriva v e-mailu.

Autobus během nehody sjel do příkopu a převrátil se. Totéž se stalo i druhému vozu, ale ten zůstal na cestě. 

„Pro tuto chvíli nebylo potvrzeno, že by mezi zraněnými nebo tragicky zesnulými byl občan České republiky,“ řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Robert Řehák.

Na místě přistál záchranářský vrtulník, píše slovenský list Sme s tím, že Zlatomoravecká cesta, na které se nehoda stala, mívala přívlastek „cesta smrti“. V posledních letech už se tam však situace zlepšila, dodává deník.

Slovenské nehody

6. července 1995 - Česká karosa firmy Modelárna-Nemošice ve velké rychlosti narazila u Kolárovic v okrese Bytča do protisvahu. Nehoda si na místě vyžádala celkem 17 mrtvých a 28 zraněných.

3. srpna 2003 - Třináct životů si vyžádala nehoda u Gelnice na východě Slovenska. Autobus s poutníky, kteří jeli na náboženskou slavnost na vrch Úhorná, sjel z lesní cesty, několikrát se převrátil a skončil na střeše.

21. února 2009 - Srážka osobního vlaku a autobusu u obce Polomka nedaleko slovenského Brezna si vyžádala dvanáct obětí a dvě desítky zraněných.

13. listopadu 2019 - Dvanáct lidí nepřežilo srážku nákladního auta a autobusu u Nitry na jihu Slovenska. V autobusu podle médií byli středoškoláci. Dalších 17 lidí bylo zraněno.

12. listopadu 1987 - Srážka osobního vlaku s nákladním automobilem na přejezdu mezi Komárnem a Zlatnou na Ostrove si vyžádala devět obětí a tři těžce zraněné.

14. října 2017 - Po srážce mikrobusu s kamionem zemřelo osm lidí, z toho sedm pečovatelek, které se vracely z Rakouska.

Bulvární server Topky.sk cituje jednoho ze svědků nehody, podle kterého „nákladní vůz ztratil rovnováhu, přejel do protisměru a došlo k čelní srážce“. 

Na místě zamířil evakuační autobus z Trnavy, který zraněným poskytl dočasné útočiště. V oblasti hustě prší, podle slovenských médií i silně fouká.

Zraněným a pozůstalým přímo na místě pomáhali psychologové a v kulturním domě v Jelenci vzniklo krizové centrum. 

K tragédii se sjeli ministryně vnitra Denisa Saková spolu s prezidentem Hasičského a záchranného sboru (HaZZ) Pavlem Nerečem.

Lidé i politici vyjadřují pozůstalým po obětech soustrast. Kvůli nehodě se také slovenský premiér Peter Pellegrini vrací z Kypru. Do cíle by měl dojet kolem půl desáté večer.

„V Nitře se dnes stala strašná tragédie. Po srážce linkového autobusu s kamionem zůstalo nejméně třináct obětí a množství zraněných. Okamžitě jsem ukončil svou oficiální návštěvu Kypru a vracím se na Slovensko přímo na místo tragédie,“ uvedl na Twitteru Pellegrini.

Dodal, že „cítí nesmírnou lítost vůči všem obětem“. Podle Denníku N také zvažuje vyhlášení státního smutku. Ten by mohl s vládou probrat na mimořádné schůzi a smutek by tak mohl být už v pátek.

Slova mohou jen stěží vyjádřit bolest, kondoloval Zeman

K nehodě se vyjádřila i prezidentka Zuzana Čaputová. „Zpráva o srážce autobusu s nákladním autem, která měla takové tragické následky, v nás všech vyvolává hluboký smutek. V těchto chvílích jsme myšlenkami s rodiči, kteří přišli o své děti, o své drahé a blízké. Myslíme též na zraněné a na to, aby dostali nejlepší možnou pomoc a péči. Všichni doufáme, že počet obětí už nebude růst,“ uvedla.

„Po této hrozné tragédii všechny prosím, jezděme opatrně a ohleduplně, ať se všichni šťastně vrátíme ke svým rodinám,“ dodala prezidentka. Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko napsal, že myslí „na všechny, kteří dnes přišli o své blízké“. „Modlím se, aby už další oběti nepřibyly,“ uvedl.

Mistr obrany Peter Gajdoš pak kromě kondolence uvedl, že je armáda připravená pomoct s odstraňováním následků nehody.

Český prezident Miloš Zeman Čaputové poslal kondolenční dopis. „Vážená paní prezidentko, se zármutkem jsem přijal zprávu o tragické dopravní nehodě na jihu Slovenska, která si vyžádala oběti na životech a zanechala za sebou také mnoho zraněných,“ uvedl.

„Slova mohou jen stěží vyjádřit bolest a smutek nad zmařenými lidskými životy. Dovolte mi, abych Vám jménem svým i jménem české veřejnosti vyjádřil hlubokou soustrast. V této pohnuté chvíli jsme myšlenkami s Vámi,“ napsal také Zeman. Soustrast vyjádřil rovněž český premiér Andrej Babiš či maďarský prezident János Áder.

Nehoda se stala u vesnice Nitrianske Hrnčiarovce na silnici první třídy, kterou policie následně uzavřela. Tato silnice až do otevření nového úseku nedaleké rychlostní silnice R1 v roce 2011 sloužila pro veškerý tranzit od Nitry dál na střední Slovensko.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...