Slovenský ministr zemědělství Ján Mičovský

Slovenský ministr zemědělství Ján Mičovský | foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr odešel kvůli korupci, pak demisi stáhl. Už má smůlu

  • 14
Zatímco v Česku se ministři recyklují na žádost premiéra, do slovenské vlády se vracejí sami. Šéf resortu zemědělství Ján Mičovský po dvou týdnech stáhl demisi s tím, že „nechce utíkat z boje“. Rezignoval přitom proto, že do veřejné funkce přivedl úřednici nyní podezřelou z korupce a chtěl za to převzít odpovědnost. Jeho touha po starém místě však zřejmě zůstane nevyslyšena.

Mičovský se stal loni ministrem za vládní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). To pod vedením předsedy Igora Matoviče uspělo ve volbách hlavně díky svým slibům o boji s korupcí. 

VIDEO: Takovou studenou sprchu dáváte lidem. Slovenský poslanec zlil Matoviče

Když se tedy koncem května ukázalo, že je bývalá šéfka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Bartošová spolu s dalšími šesti lidmi obviněná z  korupce, zneužití pravomocí a ze založení zločinecké skupiny, ministr podal demisi. Právě on ji totiž do funkce navrhl.

„Bylo by ostudou být součástí protikorupčního hnutí a zároveň v takovéto situaci trochu (dělat), že se až tak mnoho nestalo. Pořádek netřeba jen hlásat, je třeba ho i činy dokazovat,“ řekl tehdy Mičovský.

Nyní si to však rozmyslel, píší v pondělí slovenská média. Prezidentce Zuzaně Čaputové poslal dopis, ve kterém svou už doručenou demisi zase stáhl. „Jsem rozhodnutý neutíkat z boje,“ uvedl s tím, že mu z resortu přicházejí slova podpory a výzvy, aby ministrem zůstal i nadále.

„Byl jsem překvapený takovou reakcí více než tisíce podpisů lesníků a malých zemědělců. Rozhodl jsme se udělat politickou změnu, která mi určitě nepřidá na kráse. Musel jsem však zvažovat vícero faktorů,“ řekl podle portálu Aktuality.sk.

Ten ovšem cituje slovenské spolky malých zemědělců, které se od Mičovského slov distancovaly s tím, že ony ministra k návratu určitě nepřemlouvaly. Naopak jim vadí kurz, jaký politik v oblasti nastolil.

Chci to tady dokončit, plánuje Adam Vojtěch. Vysvětlil, proč se vrátil

„Osud demise nechávám v rukou prezidentky i premiéra,“ dodal ke svému netradičnímu kroku Mičovský podle Denníku N. Ten dodal, že politik svůj krok nekonzultoval s právníky, a tak neví, zda bude právně možný.

To už je však stejně, zdá se, passé. Tiskový odbor úřadu vlády informoval, že se premiér Eduard Heger dohodl s prezidentkou na jmenování nového ministra. Stane se jím bývalý náměstek tohoto resortu Samuel Vlčan.

Návrat „ztracených“ ministrů zná i Česko. Předseda vlády Andrej Babiš v květnu povolal exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Ten resort vedl do loňského září, kdy odstoupil kvůli nezvládnuté pandemii koronaviru a neshodám s Babišem.

Ministrovy stažené demise už si všimli i slovenští vtipálci:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video