ilustrační snímek | foto: Reuters

Dvojici na Slovensku pronásledoval medvěd. Policie našla mrtvou ženu

  • 283
Slovenská policie našla v pátek večer na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách mrtvou ženu. Krátce předtím obdrželi policisté hlášení, že v oblasti pronásleduje dva lidi medvěd. Informoval o tom server listu Sme.

„Na místo jsme okamžitě vyslali policejní hlídky a uskutečnili nezbytné úkony k jejich vypátrání. K pátrání byla přivolána také horská služba. Muž byl nalezen v pořádku, ale žena byla bez známek života,“ uvedla policie.

Podle slovenské Horské záchranné služby (HZS) šlo o 29letého muže a 31letou ženu z Běloruska. Po útoku se dvojice rozutekla různými směry . Podle informací od nahlašovatele medvěd pronásledoval právě ženu, která zmizela z dohledu i doslechu.

Do terénu okamžitě vyjeli záchranáři HZS z Oblastního střediska Nízké Tatry se psem, dva příslušníci Střediska lavinové prevence s drony a termovizí a také příslušníci policie spolu se zásahovým týmem.

Po krátké době služební pes označil místo pod skalním prahem, kde se nacházel muž. Žena spadla ze svahu a byla již bez známek života.

Medvěd byl v té době v její blízkosti, ale podařilo se ho zahnat za pomoci služebního psa, křiku a varovného výstřelu. Okolnosti i příčina úmrtí ženy je předmětem dalšího vyšetřování. Podle předběžného zjištění však podlehla těžkému poranění hlavy, který utrpěla při pádu z výšky, napsala v tiskové zprávě policie v Žilině.

Dvojice se vydala na túru z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš směrem na vrch Siná, dodala policie. Z Laziska na Sinou nevede značená turistická stezka, upozornil list Sme.

V sobotu ráno se k tragédii vyjádřilo slovenské ministerstvo životního prostředí. „Okolnosti tragické události vyšetřuje policie. O dalších krocích budeme transparentně informovat. Pokud se ukáže, že šlo o přímý útok medvěda, tak to tak také označíme. Nebude se nic ututlávat,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Filip Kuffa.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Medvěd vyděsil turisty ve slovenských Tatrách:

21. dubna 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video