V Bratislavě odhalili památník novináři Jánu Kuciakovi a jeho snoubence Martině...

V Bratislavě odhalili památník novináři Jánu Kuciakovi a jeho snoubence Martině Kušnírové, které před čtyřmi lety zabil nájemný vrah. Vzpomínkové akce na náměstí SNP se účastnili i rodiče obou zavražděných. (21. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Slováci odhalili pomník Kuciakovi. Čaputová chce tresty i za zadání vraždy

  • 51
Pro spravedlnost na Slovensku se musí vyvodit odpovědnost i vůči objednavatelům vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. V den čtvrtého výročí vraždy obou mladých lidí to řekla tamní prezidentka Zuzana Čaputová. V Bratislavě pak odhalili památník, který nahradí dosavadní pietní místo. Soud také opět projedná obžalobu vůči Marianu Kočnerovi a Aleně Zsuzsové.

Na náměstí Slovenského národního povstání v centru Bratislavy v pondělí rodiče Kuciaka a Kušnírové odhalili památník zavražděné dvojici. „Zdá se mi, že slušnost se ze života vytrácí,“ řekl v projevu Kuciakův otec.

Ocelové umělecké dílo podle jeho spoluautora Mariána Králika symbolizuje trhlinu nebo otevřenou ránu. Jeho hlavní část byla umístěna na fasádu jedné z budov na náměstí a u improvizovaného pietního místa, kde po vraždě Kuciaka a Kušnírové lidé zapalovali svíčky.

Dopoledne památku obou zavražděných uctila prezidentka Čaputová. „Byli zabiti proto, že Ján se ve své práci věnoval odhalování korupce a zneužívání moci. Byli zabiti proto, že se věnoval věcem, které jsou v zájmu náš všech,“ řekla u domu ve vesnici Velká Mača nedaleko Trnavy, ve kterém byli oba snoubenci zastřeleni.

Po zmíněné vraždě se v zemi konaly mohutné demonstrace, které vyústily v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica. Jeho strana Směr-sociální demokracie pak v parlamentních volbách v roce 2020 utrpěla porážku a odešla do opozice.

„Před čtyřmi lety se většina společnosti spojila v požadavku za slušné a spravedlivé Slovensko. Tento požadavek je aktuální i dnes. V těchto dnech, v těchto týdnech prožíváme na Slovensku zvýšenou vlnu nenávisti, hněvu, verbálních útoků. I v případě Jána a Martiny fyzickému útoku na nich předcházely slovní vyhrůžky. Musíme to zastavit dříve, než bude pozdě,“ upozornila Čaputová

Slovenskou společnost i politiky v poslední době rozdělila například smlouva se Spojenými státy o obranné spolupráci, proti které se v zemi konaly demonstrace.

Od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové uplynuly čtyři roky. Výročí si k domu obou zesnulých ve Velké Mači přijela připomenout prezidentka Zuzana Čaputová. (21. února 2022)

Příští týden by měl soud první instance v Kuciakovu případu znovu projednat obžalobu na podnikatele Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou. V původním líčení je zprostil obžaloby, nejvyšší soud však verdikt loni zrušil.

Podle žalobce si Kočner objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit plánovaný vstup do politiky. Zsuzsová podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočner i Zsuzsová byli dříve odsouzeni v jiných kauzách k dlouholetému trestu vězení. 

Čtyři roky poté: vražda Kuciaka změnila Slovensko. Otázky však zůstávají

V Kuciakově případu slovenské soudy kromě vraha dříve potrestali i jeho pomocníka a zprostředkovatele tohoto zločinu.

Výročí vraždy Kuciaka a Kušnírové si například prohlášením na sociální síti připomenuli také další slovenští politici. List Sme zase napsal, že v zemi se vytváří atmosféra nenávisti vůči novinářům. Podle něj Fico a jeho stranický kolega Ľuboš Blaha, který na sociálních sítích pravidelně sdílí dezinformace, označují novináře za zrádce.

2. prosince 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video