(ilustrační snímek) | foto: Peter Mayer, HN.sk

Lidé se vypořádali s fašisty a udělili lekci Ficovi, píše slovenský tisk

  • 468
Katastrofa pro vládní sociální demokraty (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, úspěch pravicové koalice a porážka šéfa krajně pravicové strany LSNS Mariana Kotleby, který neobhájil post hejtmana Banskobystrického kraje. Tak reagují slovenská média na výsledky sobotních krajských voleb na Slovensku.

Kandidáti široké pravicové koalice obsadí posty hejtmanů v pěti z osmi samosprávných krajů, nejsilnější vládní strana Směr-SD se svými koaličními spojenci bude mít hejtmany jen ve dvou krajích, takzvaných župách. Výsledky ocenili zástupci opozice (více o výsledcích voleb).

„Župní politická mapa se zásadně mění a ačkoliv se porážka Mariana Kotleby v Banské Bystrici sice opatrně, ale přece jen očekávala, hlasování potvrdilo trend ztrácení pozic Směru,“ napsal list Sme. Dodal, že výsledky odrážejí i sílící nevoli s politikou Směru-SD a že Ficova strana ztratila svou nadvládu.

Kotleba už županem nebude, na Slovensku uspěla pravicová opozice

Neúspěch Mariana Kotleby, kterého v přímě volbě hejtmana Banskobystrického kraje porazil nezávislý kandidát s podporou koaličních i opozičních stran Ján Lunter, je podle listu pro zemi velmi dobrou zprávou. „Ukazuje, že když veřejnost chce, je schopna porazit fašisty. Cenou za to je, že z politiky se prakticky vytratil souboj idejí a řešení,“ uvedl list.

„Měly to být volby o Kotlebovi a fašistech. Spíš se ale zdá, že to byla rozlučka se Směrem, jak jsme ho znali posledních deset let,“ napsal list Denník N, podle kterého musí premiér a předseda Směru-SD Fico udělat vážný restart.

Konec dominance Ficova Směru?

List Pravda napsal, že důvod si stěžovat mohou mít snad jen ve vládním Směru-SD, který ve volbách přišel o křesla čtyř hejtmanů. „Takový výsledek strany, která ještě minulý týden dominovala regionální politice na Slovensku, je jednoznačným neúspěchem,“ uvedl deník a dodal, že pád Směru-SD v krajských volbách je příznakem vážné krize.

List Hospodárske noviny napsal, že župní volby skončily jednoznačným vítězstvím opozice a že Směr-SD utrpěl krutou porážku. Právě neúspěch Ficovy strany označil list za největší překvapení krajských voleb.

Výsledky podle očekávání uvítala opozice. „Je vidět, že lidé si přejí změnu a vláda oligarchů a neschopných politiků se začíná hroutit. Zdá se, že dnes se nám podařilo porazit stranu Směr v regionech a já věřím, že se nám to za dva roky podaří i v parlamentních volbách,“ řekla poslankyně parlamentu Veronika Remišová. Ta je i jednou z hlavních tváří opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, jehož dva poslanci byli v rámci pravicové koalice zvoleni hejtmany.

Z českých politiků přispěchal na Twitteru s gratulací šéfovi opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) předseda ODS Petr Fiala. „Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum,“ ocenil Fiala. Výsledky voleb u sousedů potěšily i kandidáta na Hrad Michala Horáčka, přičemž Kotlebu přímo označil za „nácka“.

05.listopadu 2017 v 11:03, příspěvek archivován: 05.listopadu 2017 v 11:49

Slovensko poslalo nácka Kotlebu do kouta, Smeru vystavilo žlutou kartu. Jde to! Inspirace i pro nás, co chceme hrdou zemi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video