Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nižší důchod pro komunisty a agenty StB, schválili poslanci na Slovensku

  • 504
Slovensko sníží penze představitelům někdejšího komunistického režimu a pracovníkům některých jeho bezpečnostních složek. Rozhodl o tom ve středu parlament, který hlasy zejména vládních poslanců schválil zákon o odebrání nezasloužených výhod představitelům komunismu. Podle odhadů by se norma mohla vztahovat na zhruba pět tisíc lidí.

Zákon se dotkne důchodů, které pobírají někdejší poslanci parlamentu a členové vlády v komunistickém Československu, dále bývalí příslušníci komunistické tajné policie StB, někteří někdejší řídící pracovníci v bezpečnostních službách či členové a zaměstnanci ústředního výboru Komunistické strany Československa a Komunistické strany Slovenska, a to do pádu komunismu v roce 1989.

Slovensko přitvrzuje. Politici chtějí „zrovnoprávnit“ komunismus s fašismem

Zmíněným osobám bude nově stanovena výše důchodu tak, že se až na výjimky nezohlední jejich příjem za období výkonu politické či jiné funkce pro stát v období komunismu. 

I po této úpravě by penze neměly klesnout pod stanovenou nejnižší částku důchodu. Přepočet penze se dotkne i vdovských nebo vdoveckých důchodů, které pobírají pozůstalí. Zákon po podpisu prezidentkou vstoupí v platnost letos v srpnu.

V preambuli k zákonu sněmovna poukázala například na to, že představitelé komunistického režimu a jeho represivních složek často pobírají vyšší penze než ti, které komunistický režim pronásledoval.

Upozornila také na nemorálnost, protiprávnost a zločinnost komunistického režimu, který podle parlamentu hrubě potlačoval a porušoval svobodu a základní lidská práva a svobody lidí.

Ulice nesmí nést jména komunistů a fašistů, rozhodl slovenský parlament

Seznam lidí, na které se bude zákon vztahovat, by měl vytvořit Ústav paměti národa. Tato instituce na Slovensku zkoumá období nesvobody a také spravuje dokumenty bezpečnostních složek z období komunistického režimu.

Návrh zmíněného zákona předložila do sněmovny skupina vládních poslanců. Opozice předlohu při hlasování nepodpořila. 

Místopředseda nejsilnější opoziční strany Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha v rozpravě tvrdil, že norma je postavena na principu kolektivní viny, popírá právní stát a je retroaktivní. Podle něj nelze řešit historické křivdy tím, že se stát bude mstít všem lidem, kteří pracovali v některých profesích.

Mělo by i Česko snížit důchody představitelům někdejšího komunistického režimu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 30. června 2021. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video