Igor Matovič ještě jako slovenský premiér (13. července 2020)

Igor Matovič ještě jako slovenský premiér (13. července 2020) | foto: Profimedia.cz

Matovič žije v nezkolaudovaném domě, hrozí mu pokuta přes 800 tisíc korun

  • 52
Slovenský premiér Igor Matovič žije se svojí rodinou v Trnavě v nezkolaudovaném domě. Jedná se o porušení zákona, za které mu hrozí pokuta až 33 tisíc eur (přes 862 tisíc korun). Premiér svoje pochybení přiznal už minulý týden.

„Když nemáte kolaudační protokol, nemůžete v domě bydlet,“ řekl Ivan Pauer, prezident Slovenské stavební komory. 

Mluvčí trnavského magistrátu Veronika Majtánová vysvětlila, že stavební úřad nemá možnosti, aby zjišťoval, jestli v nově postavených domech někdo bydlí nebo ne. Matovičovým případem se začne zabývat až nyní, informoval portál tvnoviny.sk. . 

Premiér uvedl, že návrh na vydání kolaudačního rozhodnutí podá „v dohledné době“. Kdy se tak přesně stane, není jasné.

Nejde o první nepříjemnost, která se šéfa slovenské vlády v poslední době dotkla. Minulý týden v parlamentu ustál pokus o odvolání kvůli své plagiátorské kauze. 

Podle listu Denník N Matovič ve své diplomové práci z roku 1998 opsal celé pasáže ze dvou knih, doplnil několik stránek textu a výsledek odevzdal jako své dílo, aniž použité zdroje řádně citoval. Matovič, který se premiérem stal letos v březnu, se hájil také tím, že při psaní práce záměrně nepochybil. Souhlas ke zveřejnění textu své diplomové práce ale nedal.

Čaputová jmenovala Matoviče novým slovenským premiérem (21. března 2020):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video