Slováci se v souvislosti s českou metanolovou aférou obávají dovozu jedovatého alkoholu na Slovensko. Ilustrační foto.

Slováci se v souvislosti s českou metanolovou aférou obávají dovozu jedovatého alkoholu na Slovensko. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Slováci se bojí alkoholu z Česka, vozí jim ho tam čeští chataři

  • 84
Obyvatelé pohraničních měst a vesnic na Slovensku mají strach z dovozu alkoholu z Česka. Bojí se, že by mohl obsahovat jedovatý metylalkohol. V minulosti totiž Češi nelegální alkohol na Slovensko pašovali.

Obavy o své zdraví mají zejména Slováci žijící v příhraničních oblastech sousedících s Moravskoslezským krajem. Jejich obce často navštěvují chataři z Frýdecka, Ostravska a dalších míst, kde se v posledních dnech lidé otrávili jedovatým metanolem. 

"Dozvěděl jsem se, že jistý český chatař, který u nás tráví víkendy, sem už delší dobu vozí lacinější alkohol a prodává ho,“ popsal slovenskému serveru SME.sk situaci v pohraniční obci Korňa její starosta Jozef Kontrík.

Český jed

Hygienici na Slovensku během kontrol dosud nekvalitní alkohol nenašli. Informoval o tom úřad veřejného zdravotnictví. V terénu se hygienici zaměřili na podnikatele ve slovensko-českém pohraničí, dohromady provedli 120 kontrol.

Před jedovatým alkoholem varuje také Sasko. Podle tamějšího ministerstva zdravotnictví nelze vyloučit, že se nápoje se smrtelným metanolem neprodávají také v této zemi sousedící s Českem. "Rozsah prodeje se v současnosti nedá odhadnout," uvedlo ministerstvo.

zdroj: ČTK

Velké množství místních obyvatel navíc dojíždí za prací do Česka, uplatnění našli v dolech, železárnách, ale i v soukromých firmách. Tito Slováci pracující v Česku často využívají příznivějších cen za hranicemi k nákupům, alkohol nevyjímaje. Nejinak je tomu i u majitelů slovenských obchodů v pohraničí, kteří za nákupy potravin a alkoholu míří do českých měst.

Slovenská potravinářská inspekce se v souvislosti s českou metanolovou aférou obává dovozu jedovatého alkoholu na Slovensko. Spolu s veterinární správou přikročila ke kontrolám rozlévaného alkoholu na území Slovenska. Jedná se zejména o maloobchodní síť, v níž by se mohl vyskytovat alkohol obsahující životu nebezpečný metanol. Zatím však v pohraniční oblasti Slovenska nebyl zaznamenán žádný případ otravy metylalkoholem.

Slováci mají ovšem i tak obavy z dovozu nebezpečného alkoholu přes hranice. V minulosti zadrželi slovenští celníci v příhraniční oblasti Kysuce překupníky alkoholu. Informoval o tom zpravodajský server SME.sk.

Čtyři Češi a jeden Polák se snažili přes hranice převést tisíc pětilitrových kanystrů obsahujících líh určený k ilegální výrobě alkoholu. V průvodních dokladech byl náklad označen jako směs do ostřikovačů. Tento zabavený líh byl podle soudních expertiz jednoznačně určen pro potravinářské účely.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video