Lukáč Bart se muži z billboardu SNS se sloganem "Abychom nekrmili ty, kteří nechtějí pracovat" podobá jen vzdáleně. | foto: TOMÁŠ BENEDIKOVIČ, SME.sk

Slotova strana našla Romovi z kontroverzního billboardu práci

  • 35
Populistická Slovenská národná strana Jána Sloty našla práci Lukáči Bartovi z kontroverzního předvolebního billboardu. Muž by měl v nejbližších dnech nastoupit do práce zaměřené na terénní úpravy, uvedl mluvčí strany Dušan Strauss.

Slovenská národná strana (SNS) čelila v uplynulých dnech kritice médií a občanských sdružení za volební plakáty, na nichž je silně tetovaný muž tmavší pleti se zlatým řetězem kolem krku a nápisem "Abychom nekrmili ty, kteří nechtějí pracovat" (více o kontroverzních billboardech čtěte zde).

Strana mu proto našla zaměstnání. "Práce odpovídá kvalifikaci," poznamenal Strauss, podle nějž by měl Lukáč Bart pracovat manuálně v okolí Bratislavy. Nastoupit by údajně mohl v úterý. Jeho setrvání v zaměstnání bude záviset na pracovních návycích, uvedl mluvčí. SNS prý sehnala práci i pro rodinného příslušníka Roma proslaveného volebním plakátem.

Rom netušil, že se fotí pro SNS

Na billboardu mu přibyl řetěz a tetování

Média v uplynulých dnech kritizovala, že Rom dostal za fotografii do kampaně málo peněz a nevěděl o konečné úpravě billboardu, kde mu bylo počítačově rozšířeno tetování i na hruď a doplněn zlatý řetěz. Lukáč Bart ve skutečnosti žádné zlato nenosí, má řidší vlasy a méně výrazné tetování. Strana čelila kritice i za to, že zneužívá stereotypy o Romech.

Sporná předvolební kampaň vzbudila zájem i zahraničních médií a ambasád. SNS svůj billboard obhajovala a média i politiky vinila z pokrytectví. Jedna z billboardových společností, která pronajímá místo na poutačích, kontroverzní plakáty přelepila, jiné je nechaly v původním stavu.

Slota, rasismus a vulgarismy

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota.Poznámky urážející Romy nejsou v politice SNS ničím novým, Ján Slota jimi zásobuje veřejnost už více než deset let, píše SME.sk. Naváží se i do Maďarů a nevybíravě hovoří s kdekým, kdo se mu znelíbí. Třeba před rokem sprostě nadával policistce, která nechtěla pustit do garáže jeho řidiče (čtěte Slota opět promluvil. "Ty pi..!" vynadal policistce).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video