Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jejich první vražda. Voyeur s foťákem povýšil špínu New Yorku na umění

Seriál   17:21
Jako první si pořídil policejní rádio, a tak byl u každého mordu jako první. Neúnavný fotograf zvaný Weegee ukázal Američanům skutečnou tvář nočního New Yorku a vstoupil do dějin. Příběh svérázného chlapíka, od jehož smrti uplynulo 55 let, připomíná seriál Slavné fotografie.
Jejich první vražda. Obyvatelé Williamsburgu okukují mrtvolu Petera Mancuse,...

Jejich první vražda. Obyvatelé Williamsburgu okukují mrtvolu Petera Mancuse, kterého neznámý vrah zastřelil v jeho autě. | foto: WeegeeGetty Images

Takovou škálu emocí asi na žádné jiné fotografii nenajdete. Blonďatý chlapec zcela vlevo se zubí od ucha k uchu, dívka pod ním nevěřícně vraští obočí do fotoaparátu. Zoufalá žena uprostřed pláče, vzadu se tísní několik výrostků a s napjatým výrazem se snaží zahlédnout krvavou scénu vepředu.

Na snímku pořízeném v říjnu 1941 v newyorské čtvrti Williamsburg ji ovšem nevidíme. Tělo dvaadvacetiletého gamblera, kterého na křižovatce v jeho fordce kdosi střelil do srdce a do hlavy, leží na chodníku mimo záběr. Fotografa místo mrtvoly zajímají malí čumilové, kteří se na nešťastníka seběhli podívat.

Slavné fotografie

Z popisky je zřejmé, že plačící žena je teta zavražděného, pod ní vidíme jejího syna, jak tahá za vlasy holku s očima vypoulenými zvědavostí – nebo možná bolestí. „Jeho teta plakala, ale rošťáci ze sousedství si tu show pořádně užívali a jen se hrnuli na místo, kde právě zastřelili druhořadého gaunera,“ líčil později Weegee okolnosti vzniku fotky, kterou nazval „Jejich první vražda“.

V jedné nejslavnějších fotografií fantoma newyorských nocí je zároveň zakódovaná jemná ironie. Dav malých čumilů totiž zvěčnil notorický čumil, který šmíráctví povýšil na umění a díky své neúnavnosti obyvatelům New Yorku ukázal odvrácenou tvář jejich města.

Narodil se v roce 1899 jako Usher Fellig do židovské rodiny v Zoločivu (dnes Ukrajina). V deseti letech odešel s rodiči do Ameriky a nechal si změnit křestní jméno na Arthur. O čtyři roky došlo na osudové setkání, když se na ulici nechal zvěčnit pouličním fotografem. Okamžitě věděl, že právě tímto se chce živit.

Jako nadšený samouk si pořídil poníka a primitivní aparát fungující na principu ferrotypie a na ulici nabízel své služby rodičům, kteří toužili po laciné podobence svého dítěte v jezdecké póze. Fotil i pro pojišťovny a zásilkové obchody a časem si vysloužil místo v laboratoři agentury Acme Newspictures.

Arthur Fellig čili Weegee se svým pracovním nástrojem, masivním fotoaparátem Speed Graphic

V jejích kancelářích také často přespával, když zrovna neměl na nájem, a byla to jeho zásluha, že agentura měla před konkurencí náskok. Vymyslel totiž způsob, jak filmy posbírané na ulicích od fotografů vyvolat ještě v podzemce cestou do temné komory. Díky své píli nakonec dostal povolení, aby pro agenturu začal sám fotit.

V polovině třicátých let se ovšem vydal na volnou nohu. Jeho ambicí bylo být všude jako první. Ve svém staromládeneckém bytě si nechal nainstalovat zvonek napojený na hasičský alarm a jako první fotograf v New Yorku získal povolení, aby si do svého chevroletu mohl nainstalovat policejní radio. Občas se tak stávalo, že na místě činu byl ještě dřív než muži zákona.

Mrtvola Roye Bennetta, kterého policie zastřelila při pokusu o loupež v lahůdkářství na Šesté Avenue.

On sám s oblibou tvrdil, že má telepatické schopnosti. Odtud podle něj také pocházela jeho přezdívka: Weegee zní v angličtině skoro stejně jako ouija, čili spiritistická tabulka pro komunikaci s duchy. Pravda je ovšem prozaičtější: Weegee je nejspíš zkomoleninou „squeegee boy“, jak se v novinové hantýrce označovali asistenti v temné komoře.

Mezi jeho hlavní odběratele patřily bulvární deníky, jako byl World-Telegram nebo Daily News. Každý den dodával snímky rozstřílených gangsterů v Little Italy, policejních razií na transvestity, prsatých showgirls, bujarých večírků v Harlemu, ale i párů osahávající se v kině.

Neúnavný slídil je fotil na infračervený film, jindy však k okukování milenců fotoaparát ani nepotřeboval. Se svým šoférem často jezdil do nevěstince na Upper West Side, kde byly ve zdech vyvrtány díry a Weegee skrze ně spolu s bordelmamá sledoval svého řidiče při pohlavním styku.

Zahájení sezony v Metropolitní opeře. Weegee na společenskou událost přitáhl...

Občas si realitu uměle vylepšil. Jednou v baru přemluvil podnapilou ženu, aby s ním za lahev laciného vína šla na zahájení sezony v Metropolitní opeře. Pak ji vyfotil přesně ve chvíli, kdy kolem ní procházely vyšňořené příslušnice newyorské smetánky. „Počet jejich diamantů ji ohromil, šperky ověšené dámy ovšem měly oči jen pro Weegeeho cvakající aparát,“ stojí v popisku k snímku z válečného roku 1942.

Jindy zase kreativně upravoval názvy fotek, aby vypadal jako lepší člověk. To je například případ snímku zoufalé ženy oplakávající své děti, které právě uhořely v jejím brooklynském bytě. Zatímco na jeho první výstavě nesla název „Pečínka“, v jeho první monografii už byla pojmenovaná „Plakal jsem, když jsem to fotil“. Jeden kritik později poznamenal: „Ne, Weegee, neplakal jsi. Jinak bys to nevyfotil.“

Henrietta Torresová a její dcera Ada sledují požár svého bytu, ve kterém uhořely její děti. Weegee původně tuto fotku nazval „Pečínka“, ale později ji pojmenoval „Plakal jsem, když jsem to fotil“.

Tou dobou už byl sám celebrita a jeho syrové fotky nočního života se dostaly do hledáčku milovníků umění – jeho první výstava nesla název „Vražda je můj byznys“. Jeho snímky začalo sbírat Museum of Modern Art, vydal několik knih, poklonu mu skládali velikáni americké fotografie jako Alfred Stieglitz.

Po válce už to ale nebylo ono. Nechal se zlákat do módního časopisu Vogue, několik let pracoval v Hollywoodu, na cestách po Evropě koketoval se soft pornem. Nesmírné množství času věnoval zdeformovaným karikaturám slavných lidí, jako byla Marilyn Monroe, Salvador Dalí nebo Dwight Eisenhower. Umřel na Vánoce 1968 na mozkový nádor.

Celoživotní bordelář s nekonečnou chutí na pastrami po sobě zanechal obrovskou pozůstalost. V archivech The International Center of Photography je uschováno pět set krabic s jeho fotografiemi. Dnes mají obrovskou sběratelskou hodnotu, vždyť už dva roky po jeho smrti se fotka nazvaná „Jejich první vražda“ prodala za 12 600 dolarů.

Slavné fotografie

Autor:

Rudá sekta unesla milionářskou dcerku, v zajetí zmutovala na partyzánku

Fotka unesené dcery mediálního magnáta Patty Hearstové, která se přidala na...

Seriál Právě před padesáti lety v Americe vyvrcholila sága Patty Hearstové, zřejmě nejznámějšího případu...

Křehká holka s kulometem. Český fotograf ukázal druhou stranu Vietnamu

Bojů během války ve Vietnamu se účastnily i ženy. (1. ledna 1968)

Seriál Válku ve Vietnamu dnes vnímáme především skrze americký pohled. Z druhé strany ji ovšem před více...

Led se probořil, hokejisté se topili. Autor slavného snímku fotil i zachraňoval

Drama na ledě. Proboření ledové plochy na hladině jezera Storsjön se změnilo v...

Seriál Led zlověstně a hlasitě praskal, fanoušci na břehu křičeli zděšením. Rok 1960 sotva začal a idylka...

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Prošla ulicí a Italové slintali. Její fotka se stala ikonou feministek

Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951)

Seriál Z dnešního pohledu to vypadá jako jasné sexuální obtěžování. Momentka osamělé Američanky ve...

Otec legendy vyfotil v Moskvě okamžik národní extáze. Rusy uplácel čokoládou

Paul Henderson slaví se spoluhráčem Yvanem Cournoyerem vítězný gól série mezi...

Seriál Zrnitá černobílá fotka zachycuje moment, který rozčísl sportovní dějiny a uvízl hluboko v paměti...

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

Pražané „vítají“ německou okupační armádu. Její příjezd znamenal konec...

VIDEO Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...