Doktoři ozářili stovky lidí nebezpečnou dávkou radiace. Ilustrační snímek

Doktoři ozářili stovky lidí nebezpečnou dávkou radiace. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Francouzští lékaři nevědomky zabíjeli silným zářením. Pak zničili důkazy

  • 115
Dva francouzští doktoři a radiolog v letech 2001 až 2006 omylem ozářili stovky lidí s rakovinou nadměrnou dávkou radiace. Chybu prý způsobilo špatné nastavení stroje. Problém je, že trojice pak zničila dokumentaci, aby se na skandál nepřišlo. Zemřelo kvůli tomu nejméně sedm lidí a odpovědný personál nemocnice nyní stojí před soudem.

Doktoři Jean-François Sztermer, Michel Aubertel a radiolog Joshua Anah čelí před soudem v Paříži obvinění z neúmyslného zabití. Na lavici obžalovaných sedí ještě další tři zaměstnanci nemocnice Jeana Monneta v Épinalu na severovýchodě Francie, kteří o skandálu věděli, ale neoznámili to.

Celý problém vznikl podle serveru The Guardian během výměny ozařovacího stroje za novější typ. Nový stroj někdo při kalibraci špatně nastavil, takže stovky lidí dostaly zvětšenou dávku oproti bezpečné hladině.

Lékaři nevědomky vystavili 24 lidí dávce zvýšené o víc než 20 procent a nejméně sedm pacientů kvůli tomu zemřelo. Dalších 424 lidí ozářili dávkou zvýšenou o osm až deset procent, někteří kvůli tomu utrpěli těžké vnitřní popáleniny. Většina z poškozených se léčila s rakovinou prostaty.

Klíčová trojice obviněných zničila dokumenty prokazující smrtící dávky radiace, takže u soudu budou svědčit desítky poškozených pacientů. Ti, kteří nejsou kvůli zdravotnímu stavu schopni zúčastnit se stání, budou přítomni alespoň přes videokonferenci. Proces u pařížského soudu začal v pondělí a kvůli počtu svědků se protáhne asi až do konce října.

"Je to signál, že nemůžete zničit zdraví lidí bez vysvětlení a že se to snad už nestane," řekl listu Le Parisien právník Gérard Welzer, který několik pacientů zastupuje. "Nejde jen o to, že se stala chyba, ale že to chtěli ututlat."

Většina poškozených už se nicméně dočkala finančního odškodnění, takže soud bude řešit hlavně tresty pro obviněný personál nemocnice. Obhájce obviněného radiologa Jean Reinhart uvedl, že jeho klient "pomůže soudu porozumět, co se vlastně stalo".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video