Sjezdy neonacistické NPD pokaždé provázejí protesty.

Sjezdy neonacistické NPD pokaždé provázejí protesty. | foto: Profimedia.cz

Sjezd neonacistů v Bavorsku hlídají tisíce policistů

  • 27
Německý Bamberk v Bavorsku čeká perný víkend. Ve městě má sjezd neonacistická strana NPD, proti čemuž chtějí protestovat nejen antifašisté, ale i místní obyvatelé. Odpůrci extremistické NPD připravili akci s názvem Víkend demokracie, na které čekají až šest tisíc lidí.

Několik týdnů představitelé bavorského města Bamberk hledali cestu, jak straně NPD (Nationaldemokratischen Partei Deutschlands) zakázat uspořádat u nich sjezd.

Od začátku radní univerzitního města dávali najevo, že jim přítomnost NPD není příjemná a měli podle všeho důvodné obavy z tvrdých střetů mezi antifašisty a příznivci krajní pravice.

K všeobecnému zklamání ale bramberská radnice zákonný způsob nenašla a s přítomností více než šesti stovek neonacistů se tedy musela smířit. Ne tak anarchisté a místní obyvatelé. Město a okolí je zaplaveno letáky, na internetu je několik aktivizačních videí, která zvou odpůrce "hnědé ideologie" k návštěvě města ležícího na řece Regnitz.

Němci ještě mají v živé paměti tvrdé střety mezi příznivci NPD a anarchisty v Hamburku, v ulicích Bamberku tedy budou tisícovky policistů v uniformě i v civilu, kteří mají k dispozici vodní děla, obrněné transportéry a ve vzduchu vrtulník.

Sjezd NPD - BerlínRušno bude i v kongresovém sále místního kulturního domu. Šéf strany, populista Udo Voigt, bude muset soukmenovcům vysvětlovat, proč partajní kasa zeje prázdnotou.

Čeká ho také vysvětlování, z čeho NPD zaplatí dluh přes tři čtvrtě milionu eur, který po straně chce Spolková vláda za neoprávněné čerpání dotací. Není vyloučeno, že krach, před kterým NPD stojí, bude Voigta stát předsednické křeslo.

Sjezd NPD už ma za sebou i první skandál. Ochranka do sálu nepustila několik novinářů, jejichž články upozorňují na paktování NPD s neonacistickými násilníky. "Automaticky si vymýšlejí, jsou ve vleku multikulturní společnosti, kterou odmítáme," zdůvodnil listu Tag.de mluvčí partaje Klaus Beier.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Euro

Video