Letiště v Singapuru na archivním snímku.

Letiště v Singapuru na archivním snímku. | foto: Reuters

Drony útočí. Trápení se vznášedly se přeneslo i na singapurské letiště

  • 8
Letiště Changi u Singapuru muselo v pondělí večer částečně omezit provoz kvůli přítomnosti neznámého bezpilotního letounu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na úterní vyjádření místního leteckého úřadu. Kvůli pohybu dronů přitom muselo stejné letiště před necelým týdnem opakovaně uzavřít jednu ze svých ranvejí. Místní úřady oba incidenty vyšetřují.

Letecký úřad v prohlášení napsal, že kvůli špatnému počasí a nepovolenému pohybu dronu se v pondělí zpozdilo 18 letů a sedm jich bylo odkloněno. Pohyby neznámého bezpilotního letounu minulé úterý a středu postihly celkem 38 letů.

Singapurské zákony zakazují létat bez zvláštního povolení s drony v okolí pěti kilometrů od civilních letišť a vojenských základen. Za porušení zákazu hrozí až rok vězení a pokuta 20 000 singapurských dolarů (přes 331 000 korun).

Pohyby dronů v poslední době způsobily problémy na řadě letišť, protiopatřní začalo hledat i to ruzyňské v Praze.

Loni v prosinci bezpilotní stroje vyvolaly třídenní chaos na letišti Gatwick v blízkosti Londýna. Kvůli jejich přítomnosti ve vzdušném prostoru bylo zrušeno či odkloněno asi 1000 letů, odhadovaná škoda byla přes 50 milionů liber (přes 1,4 miliardy korun).

Provozovatelé letišť Gatwick i Heathrow u britské metropole od té doby investovali v přepočtu desítky milionů korun do technologie, která má pohybu neznámých bezpilotních letounů v budoucnosti zabránit, informoval zpravodajský server BBC.

Česká letiště se neumí bránit před drony, hazardéři postihu unikají:

17. září 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video