Svět přivítal rok 2019. V Londýně se o půlnoci znovu rozezněl Big Ben

  • 268
Rok 2019 je už na celé zeměkouli. Posledním místech, kde se datum změnilo v úterý ve 13:00 SEČ, jsou neobydlené atoly Bakerův a Howlandův ostrov v Tichém oceánu. Nový rok začínal na planetě celkem 26 hodin. Oslavy se obešly bez větších incidentů. Projev k občanům pronesl ruský i čínský prezident nebo německá kancléřka.

Jako první ze zhruba 7,5 miliardy obyvatel Země začali příchod roku 2019 slavit obyvatelé Samoy a Vánočního ostrova (Kiribati), který je součástí tichomořské republiky Republiky Kiribati. Půlnoc tam odbila už v 11:00 SEČ. O patnáct minut později nastala půlnoc na Chathamových ostrovech, které patří Novému Zélandu. 

Ve 13:00 SEČ se přidali první Rusové a o další hodinu později také Austrálie. V Sydney připravili ohromující dvanáctiminutový ohňostroj s 8,5 tuny pyrotechniky. 

Před kulisou místní opery a Přístavního mostu jej údajně přišlo pozorovat na 1,5 milionu lidí. 

Organizátoři hovoří o nejgigantičtějších oslavách nového roku s náklady přesahujícími v přepočtu 95 milionů korun. V největším novozélandském městě Aucklandu pak byl ohňostroj odpálen z tamní televizní věže Sky Tower.

V 16:00 SEČ se s rokem 2018 rozloučili Jihokorejci či Japonci. V japonských buddhistických chrámech se rozezněly zvony vždy 108 údery, které mají odehnat 108 nectností a zel. Nastal tím rok divokého prasete, s nímž do Japonska přichází nová éra. Na konci dubna totiž abdikuje pětaosmdesátiletý císař Akihito a na trůn nastoupí jeho nejstarší syn, osmapadesátiletý Naruhito.

Také v jihokorejské metropoli Soulu přivítali nový rok tradiční ceremonií, zvoněním na bronzový zvon. Starosta města Pak Won-sun a vybraní obyvatelé na něj udeřili třiatřicetkrát. Jedním z vyvolených byl i chirurg, který úspěšně operoval severokorejského vojáka, jenž na jih utekl v roce 2017 přes hranici navzdory střelbě svých kolegů. Číslo 33 v Koreji symbolizuje štěstí. 

V 17:00 SEČ do roku 2019 vykročila i Čína, kde se však velké oficiální oslavy nekonaly. Podle tradičního čínského kalendáře nový rok začne až 5. února. Někteří Číňané nicméně vyšli ve velkých městech oslavovat do ulic.

Například v Šanghaji na ně dohlížely posílené policejní hlídky, jejichž úkolem bylo zabránit opakování scénáře z roku 2014. Tehdy při novoroční tlačenici zahynulo 36 lidí. Velké oficiální oslavy se konaly v Hongkongu, kde se na ohňostroj přišlo podívat 300 tisíc lidí. 

Na Tchaj-wanu organizátoři využili oslav k odpálení velkolepého ohňostroje z 504 metrů vysokého mrakodrapu Taipei 101 v Tchaj-peji. Tradice trvající od roku 2004 láká do hlavního města ostrova každoročně mnoho turistů.

V Indii přelomový okamžik nastal v 19:30 SEČ. Ne všude totiž vychází půlnoc ve vztahu k SEČ na celou hodinu, například v Káthmándú začal první den nového roku v 19:15 a v Teheránu zase ve 21:30 SEČ. V Moskvě ohňostroje rozzářily oblohu ve 22:00 SEČ a o dvě hodiny později se připojila také většina států Evropské unie včetně České republiky.

Po Austrálii a Asii oslavili příchod nového roku také Afričané. Hodinu před Prahou oslavila vstup do roku 2019 Jihoafrická republika. Stanice Deutsche Welle varovala ty, kteří se nacházejí v jejím hlavním městě Johannesburg, aby se vyhnuli předměstí Hillbrow. Jeho obyvatelé totiž na Nový rok tradičně vyhazují nábytek, který už se jim doma nehodí.

V Londýně po více jak roční pauze dvanáctkrát odbil zvon Big Ben.  Slavný zvon ve věži Westminsterského paláce se odmlčel v srpnu 2017 kvůli generální opravě viktoriánských hodin i věže, která má celkem trvat čtyři roky. Nový rok přivítal dvanácti údery.

Česko vstoupilo do roku 2019, oslavy jsou v Praze klidné

Desetitisíce lidí se shromáždily u berlínské Braniborské brány. Oslavy zde doprovázela přísná bezpečnostní opatření. V centru německé metropole bylo nasazeno 1 300 policistů. Lidé slavící nový rok nemohli do ohrazené zóny brát pyrotechniku, lahve či velké batohy.

Oslavy ve Francii předznamenaly obavy z dalšího shromáždění hnutí žlutých vest. Doposud protesty hnutí proti daňové a sociální politice francouzské vlády provázely střety s policií a výtržnosti. Na pařížskou třídu Champs-Elysées jich ovšem dorazily jen dvě stovky, napsala agentura AP. Po celé zemi bylo mimořádně nasazeno 148 tisíc členů bezpečnostních sil, z toho 12 tisíc jen v Paříži.

Na východním pobřeží USA vylétly zátky z lahví šumivých vín v úterý 6:00 SEČ. Na newyorském Times Square odpočítávali lidé v dešti poslední sekundy minulého roku tradičně za spouštění spouštění velké blyštivé koule. Celé náměstí se poté roztančilo za zvuku písní New York, New York v podání Franka Sinatry, později zazněl i hit Wonderful World Louise Armstronga. 

V úterý v 9 hodin středoevropského času přivítali lidé nový rok i na západní pobřeží Spojených státu. Poslední se se starým rokem rozloučily ostrovy v Tichém oceánu. Americká Samoa vstoupila do roku 2019 v poledne SEČ. Jako poslední do nového letopočtu vstoupily dva neobydlené tichomořské atoly - Bakerův a Howlandův ostrov. Když poslední místo planety vstupovalo do nového roku, bylo už na Samoi, která do roku 2019 vstoupila jako první, úterý 2. ledna dvě hodiny ráno.

Si Ťin-pching: Čína se otevře světu

Čínský prezident Si Ťin-pching v novoročním projevu ujistil občany, že reformní úsilí Číny nebude stagnovat a země se bude nadále otevírat světu. Ruský prezident Vladimir Putin pak vyzval k milosrdenství a duševní štědrosti. Rusové by podle něj měli čelit výzvám nadcházejícího roku společně jako silný a jednotný tým, na pomoc za zahraničí spoléhat nemají.

Rusko podle Putina čeká v roce 2019 mnoho výzev v ekonomice, vědě a technologiích, vzdělávání, kultuře i v dalších oblastech. K tomu, aby země směřovala k lepšímu, je potřeba, abychom byli jednotní, zdůraznil prezident. 

„Dokázat to můžeme jen společně. Pomocníky jsme nikdy neměli a mít nebudeme,“ prohlásil. Ruským občanům Putin popřál radosti a blahobytu a Rusku mnoho úspěchů a prosperitu.

Nerezignovali jsme, poznamenal Macron

Německá kancléřka Angela Merkelová už v pondělí ve svém novoročním proslovu vyzvala občany ke vzájemné toleranci, respektu a otevřenosti. Za nejnaléhavější úkoly označila boj proti změně klimatu, usměrnění a řízení migrace a také boj proti mezinárodnímu terorismu. Německo podle ní musí opět převzít víc odpovědnosti. 

Hněv, který letos vyplul ve Francii na povrch, ukázal, že Francouzi „nerezignovali“ na víru v lepší budoucnost. V silvestrovském projevu to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, aniž by přímo zmínil hnutí žlutých vest, jehož protesty v posledních týdnech otřásaly francouzskou politikou i jeho pozicí. Francie podle šéfa Elysejského paláce může být lepší a musí se o to snažit.

V uplynulém roce se podle Macrona ve Francii objevil hněv namířený proti nespravedlnosti, proti „někdy nesrozumitelnému“ směru, jakým se ubírá globalizace, proti administrativnímu systému, který se stal příliš komplexním a který postrádá laskavost, i proti hlubokým změnám ve společnosti, které se dotýkají identity.

„Tento hněv nám ukázal jednu věc: Nerezignovali jsme,“ řekl Macron. „Naše země chce budovat lepší budoucnost... To je v mých očích lekce roku 2018,“ dodal.

Výsledky reforem, které vláda zavedla na počátku svého pětiletého mandátu, nemohou mít podle prezidenta okamžité výsledky. „Netrpělivost“, kterou podle svých slov s občany sdílí, není důvodem pro to, aby byly tyto reformy zrušeny. Macron apeloval na občany, aby neztráceli naději „v nás jako národ, v naši společnou budoucnost, v náš evropský sen“.

Oslavy za přísných bezpečnostních opatření

Nový rok na newyorském náměstí Times Square kromě jiných přivítali americký rapper Snoop Dogg, britský zpěvák Sting i americká pěvecká hvězda Christina Aguilera. Jako každý rok se newyorské oslavy konaly za přísných bezpečnostních opatření. 

Bezpečnost zajistí tisíce policistů, jimž pomohou služební psi a také stovky kamer i zátarasů, které mají zabránit případnému útočníkovi vjet do davu autem.

Francie rozmístila po celé zemi více než 147 tisíc členů bezpečnostních sil, kteří dohlížejí na oslavy příchodu nového roku. Francouzské ministerstvo vnitra uvedlo, že masivní bezpečnostní opatření jsou nutná kvůli vysoké hrozbě terorismu a obavám z neohlášených protestů. 

Při oslavách příchodu roku 2018 ve Francii gangy zapálily více než tisíc aut a proběhly i další výtržnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video