Shromáždění NATO ohrozily trhaviny

  • 7
Slovenská policie našla pár hodin před zasedáním Parlamentního shromáždění NATO v Bratislavě výbušné systémy. Plastické trhaviny z Československa a Jugoslávie byly ve dvou igelitkách. Pyrotechnici nálož zlikvidovali. Večer bylo na hodinu a půl uzavřeno bratislavské letiště.

Dvě igelitové tašky s výbušninami našla policie podle slovenského deníku Pravda v sedm hodin ráno na Fajnorovom nábřeží v Bratislave. To je nedaleko budovy, ve které v pátek začne jednání NATO.

Jak řekl ČTK mluvčí slovenského ministerstva vnitra Boris Ažaltovič, na podezřelé tašky upozornil policejní hlídky kolemjdoucí. Pyrotechnici zjistili, že v první tašce bylo půl kila průmyslové trhaviny československé výroby značky Permonex 19.

Pět balíčků bylo v originálním obalu, kde byl vyznačen rok výroby 1991. Jednotlivé kusy byly spojeny se zážehovou rozbuškou a zážehovými kleštěmi s roznětkou, popsala slovenský deník.

Ve druhé tašce byl necelý kilogram žluté plastické látky, která obsahovala trhavinu Pentrit, zřejmě jugoslávské výroby. Vodiče byly spojené s elektrickým spínačem, který ale nebyl schopný trhavinu iniciovat. Nálož prověřují experti.

Ministrův mluvčí nechtěl odhadovat účinky případné exploze. Pyrotechnik, který si nepřál zveřejnit své jméno, odhadl, že při případné explozi by byla smrtící zóna přibližně 25 metrů.

Podle Pravdy policie už ve středu několikrát prohledala Fajnorovo nábřeží po varování zpravodajské služby. Ažaltovič tyto informace nekomentoval. Zdůraznil, že nejen policie, ale i ostatní složky jsou na shromáždění NATO plně připravené.

Večer bylo na půldruhé hodiny uzavřeno bratislavské letiště. Podle televize Markíza kvůli anonymní hrozbě. "Obdrželi jsme výhružný telefonát, že se v terminálu letiště nachází bomba," řekla televizi mluvčí letiště Marianna Kubalová.

Slovenské ministerstvo vnitra informace o anonymní výhrůžce popírá. Letiště bylo preventivně zkontrolováno před příletem zástupců Severoatlantické aliance, vysvětlilo. Po kontrole byl obnoven běžný provoz.

Trhavina, kterou našla slovenská policie jen několik desítek metrů od budovy, kde v pátek začne schůzka NATO, 27. května 2004


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: NATO

Video