Severní Korea na vojenské přehlídce v Pchjongjangu představila zbraně a...

Severní Korea na vojenské přehlídce v Pchjongjangu představila zbraně a techniku, pravděpodobně včetně nových balistických střel odpalovaných z ponorky. (14. ledna 2021) | foto: AP

KLDR testovala střely krátkého doletu, poprvé od nástupu Bidena do funkce

  • 10
Severní Korea o víkendu vypálila dvě rakety krátkého doletu. Podle agentury Reuters to anonymně uvedli dva američtí představitelé. V minulém týdnu Pchjongjang kritizoval Spojené státy americké za společné vojenské cvičení s Jižní Koreou. Jde o první test zbraní, kdy je ve funkci prezidenta USA Joe Biden.

Americké ministerstvo obrany podle Reuters odmítlo záležitost komentovat. Test raket je podle deníku The Washington Post první rukavicí hozenou severokorejským vůdcem Kim Čong-unem novému americkému prezidentovi Joemu Bidenovi.

Vypálení raket by podle listu mohlo americkou administrativu přimět, aby formulovala strategii, jak se vyrovnat s jadernými hrozbami.

Stanice CNN minulý týden uvedla, že podle amerických tajných služeb se KLDR chystá zahájit první test zbraní od doby, kdy byl Biden v lednu uveden do funkce.

Zpráva se objevila poté, co vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una kritizovala Spojené státy a Jižní Koreu za jejich společné vojenské cvičení a Američanům vzkázala, aby se vyvarovali dalších provokací, pokud chtějí „klidně spát“. Kim Jo-čong zároveň USA obvinila, že chtějí nad KLDR „rozprostřít zápach střelného prachu“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video