Do boje s ohněm vyrazilo několik stovek hasičů. Ilustrační foto.

Do boje s ohněm vyrazilo několik stovek hasičů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Sever Kalifornie sužují lesní požáry, zničily už desítky domů

Sever Kalifornie zasáhly rozsáhlé lesní požáry. Živel, výrazně podporovaný silným větrem, už zničil desítky domů a ohrožuje stovky dalších. Vyžádal si i první raněné z řad hasičů. V největším nebezpečí jsou oblasti severně a jižně od Sacramenta, dílčí požáry jsou také poblíž pobřeží.

Oheň, který se rozšířil na plochu skoro sedmi čtverečních kilometrů, zničil 21 domů a 30 dalších objektů v pětitisícovém městečku Palermo. Záchranáři dočasně evakuovali obyvatele oblasti ležící asi 100 kilometrů na sever od Sacramenta.

Prázdné domy se před rychle postupujícími plameny snažily ochránit stovky hasičů, kteří v oblasti zůstali. Mnoho evakuovaných strávilo noc v nouzových centrech.

Do boje s ohněm byly nasazeny vrtulníky a letadla se zásobníky vody. V úterý večer se vítr zmírnil a klesla i teplota, ale hasiči se bojí, že dnes a ve čtvrtek by mělo zase začít více foukat, takže riziko dalšího šíření požárů se opět zvýší.

Podle hasičů po rekordně suchém březnu, dubnu i květnu hoří lesní porosty jako třísky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video