Kim se v pohraničním pásmu překvapivě opět sešel s jihokorejským protějškem

  • 276
Vůdce KLDR Kim Čong-un se v sobotu v pohraničním pásmu překvapivě znovu sešel s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Setkání se konalo jen dva dny poté, co americký prezident Donald Trump zrušil summit s KLDR plánovaný na červen. O setkání informovala agentura Reuters.

USA  podle posledních informací z Bílého domu s přípravami na setkání Trumpa s Kimem dál pokračují. Ještě tento víkend zamíří třicetičlenná delegace amerického ministerstva zahraničí a prezidentské kanceláře podle plánu do Singapuru, potvrdila v sobotu Trumpova mluvčí Sarah Sandersová.

Podle mluvčího jihokorejského prezidenta se neplánované setkání uskutečnilo ve vesnici Pchanmundžom na severokorejské straně hranice. Výsledky dvouhodinového jednání by měl Mun, který se na začátku týdne sešel i s Donaldem Trumpem, oznámit v neděli ráno. Zatím není jasné, která strana o schůzku požádala.

„Představitelé obou zemí si vyměnili názory a věří v uskutečnění historické schůzky mezi KLDR a USA,“ uvedl Soul.

Pokud budou jednání mezi státy pokračovat, měly by se údajně zaměřit na omezení jaderných zbraní a snížení napětí na Korejském poloostrově.

K setkání lídrů KLDR a USA by nakonec mohlo dojít

Jde o druhou schůzku představitelů korejských států během necelého měsíce. Na konci dubna v demilitarizované zóně mezi zeměmi zasadili památnou borovici a podepsali deklaraci, v níž se zavázali ke kompletní denuklearizaci, setkání rozdělených rodin a podepsání mírové dohody (o prvním setkání čtěte v článku Uzavřeme mír a zbavíme Korejský poloostrov atomovek).

Fotografie, které vydala jihokorejská prezidentská kancelář, zachycují státníky v objetí, jak si potřásají rukama v opulentně vyzdobeném sále nebo při důvěrném rozhovoru, kdy je doprovázeli pouze dva pomocníci.

Setkání se zúčastnil i jihokorejský šéf tajných služeb So Hun a jeho protějšek Kim Jong-čchol, který má na starosti s jižním sousedem, a Kimova sestra Kim Jo-čong.

Donald Trump zrušil summit plánovaný na 12. června ve čtvrtek. Po smířlivých výrocích ze Severní Korey názor změnil a schůzku opět připustil. „Vedeme produktivní jednání se Severní Koreou o obnovení summitu, který by se mohl uskutečnit v Singapuru ve stejném termínu, 12. června. Pokud to bude nutné, datum konání se posune,“ napsal Trump na Twitteru (více čtěte v článku Summit mezi Trumpem a Kimem je stále ve hře).

26.května 2018 v 02:37, příspěvek archivován: 26.května 2018 v 14:05

We are having very productive talks with North Korea about reinstating the Summit which, if it does happen, will likely remain in Singapore on the same date, June 12th., and, if necessary, will be extended beyond that date.

Podle některých komentátorů je sobotní schůzka zjevným signálem, že setkání Trumpa s Kimem může přeci jen za necelé tři týdny proběhnout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video