U sporného souostroví Senkaku, které je v posledních letech důvodem vyhrocené...

U sporného souostroví Senkaku, které je v posledních letech důvodem vyhrocené politické rétoriky mezi Čínou a Japonskem, se zřítil horkovzdušný balon. (2. ledna) | foto: AP

U Senkaku se zřítil balon s kuchařem, pobřežní stráž muže předala Číně

  • 10
U sporného souostroví Senkaku, které je v posledních letech důvodem vyhrocené politické rétoriky mezi Čínou a Japonskem, se zřítil horkovzdušný balon. Na jeho palubě cestoval čínský kuchař, který s ním chtěl na souostroví přistát. Nakonec skončil v rukách pobřežní stráže.

Kuchař vzlétl z čínské provincie Fu-ťien. Pětatřicetiletý odvážlivec však do cíle nedoletěl a zřítil se do moře. Japonská pobřežní stráž zachytila prosbu o pomoc s pátráním po ztraceném letci ve čtvrtek ráno tamního času. Po pročesávání moře nakonec Číňana objevili 20 kilometrů od pobřeží Senkaku v japonských teritoriálních vodách. Z havárie vyvázl bez zranění, píše server BBC.

Server japantimes.co.jp později uvedl, že se jednalo o Sü Šuaj-ťüna. Ten o svém letu na Senkaku informoval na čínské sociální síti Weibo.

Vzhledem k vyostřené situaci okolo souostroví je překvapivý krok japonské pobřežní stráže. Ta pilota horkovzdušného balonu nezadržela, ale předala ho jinému čínskému plavidlu, které hlídkovalo v okolí. Úřady později uvedly, že Sü Šuaj-ťüna nezadržely kvůli tomu, že nebylo možné přesně určit, kde přesně se balon zřítil.

Malé neobydlené souostroví Senkaku, v Číně známé jako Diaoyu, ležící poblíž čínských a tchajwanských břehů, přišlo pod správu Japonska v roce 1971, předtím ho spravovaly USA. Senkaku už ostrovnímu státu patřily v rozmezí let 1895-1945.

Po celou dobu si však na ně činí nárok Čína, která se hájí jejich objevením a historickým vlastnictvím sahajícím až do čtrnáctého století. Oblast zahrnuje pět ostrovů a tři skaliska. Český název pro sporné souostroví by zněl "Špičaté ostrovy".

Na první pohled nezajímavý kus země skrývá bohaté zásoby ropy a zemního plynu, v okolí ostrovů se nachází také velké loviště ryb.

Japonská vláda minulý rok koupila tři z ostrovů od soukromého majitele a v Číně vypukly masové protesty. Čína následně vyzvala své historiky, aby dokázali, že souostroví patří právě jí (více čtěte zde). Čínské bombardéry a bezpilotní letadla se nedávno demonstrativně objevily nedaleko japonského území a Japonci v reakci poslali do vzduchu své bojové stroje.

Zatím posledním krokem v boji obou asijských velmocí o sporné souostroví je čínské vyhlášení vzdušné zóny nad Východočínským mořem. V ní se musí všechna letadla hlásit čínským úřadům. Japonská média nyní varují, že čínské ministerstvo obrany vytyčením vzdušné obranné zóny jenom přilévá olej do ohně (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video