Sebevražedných útoků v Pákistánu po nedávné klidnější době opět přibývá. Snímek z úterý 19. srpna je z útoku v nemocnici, při kterém zemřelo 27 lidí.

Sebevražedných útoků v Pákistánu po nedávné klidnější době opět přibývá. Snímek z úterý 19. srpna je z útoku v nemocnici, při kterém zemřelo 27 lidí. | foto: Reuters

Sebevrazi zabili 59 lidí v pákistánské vojenské továrně

  • 3
Téměř šedesát mrtvých a 81 zraněných zůstalo po dvojici výbuchů nedaleko pákistánské metropole Islámábádu. Sebevrazi se odpálili ve vojenské továrně mezi zaměstnanci, kteří odcházeli ze směny. K útoku se přihlásila pákistánská odnož hnutí Taliban.

Informaci o počtu mrtvých a zraněných přinesla nedaleká nemocnice. Původní odhady policie z místa výbuchu hovořily o čtyřech desítkách mrtvých a šedesáti zraněných.

Útočníci udeřili v bedlivě hlídaném vojenskoprůmyslovém komplexu ve Wáhu asi třicet kilometrů severozápadně od Islámábádu. V patnácti továrnách zde vyrábí vojenský materiál na 25 tisíc lidí.

Zejména severozápad Pákistánu od loňského července sužovaly četné útoky islamistických milicí. Střety, v nichž zemřely stovky lidí, se uklidnily poté, co nová protimušarafovská vláda země začala s povstalci jednat. Vůdce ozbrojenců Bajtulláh Mesúd ale v červnu rozhovory přerušil a od té doby násilností opět přibývá.

V úterý bombový útok v nemocnici na severozápadě země zabil 27 lidí. - více o výbuchu v nemocnici čtěte zde

V souvislosti s chystaným odstoupením prezidenta Parvíze Mušarafa, který vůči militantům udržoval tvrdý kurz, vzbuzuje přibývání násilností otázky, jak se s povstalci nová vláda dokáže vypořádat. Mušaraf rezignaci oznámil poté, co vláda přišla s iniciativou vedoucí k jeho sesazení v procesu takzvaného impeachmentu. - o Mušarafově rezignaci čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video