Útok na britskou školu v Dauhá

Útok na britskou školu v Dauhá - Plameny šlehají z budovy divadla v komplexu britské školy v katarské metropoli Dauhá. (20. března 2005) | foto: Reuters

Sebevrah zabíjel v britské škole v Kataru

  • 60
Na britskou školu v katarské metropoli Dauhá v noci zaútočil sebevrah. Autem najel do dřevěného divadla v komplexu. Při výbuchu zemřel jeden Brit, dalších 16 lidí bylo zraněno. Podle televize Al-Džazíra se odpálil Egypťan. Také on nepřežil. O jeho napojení na teroristy zatím nejsou zprávy.

Lidé v divadle v době útoku sledovali Shakespearův Večer tříkrálový. Většinu budovy výbuch zničil, část začala hořet.

Tlaková vlna vytloukla okna v okolních domech, vzplanulo také několik zaparkovaných aut.

Agentura AFT upozornila, že k útoku došlo dva dny po zveřejnění bojové výzvy vůdce saúdskoarabské odbočky teroristické organizace Al-Kajda Sáliha Ufího, aby "lvové džihádu" ve státech kolem Perského zálivu útočili na "západní křižáky".

V Kataru dosud k bombovému útoku Al-Kajdy nedošlo, připomíná ČTK. Loni sice bomba v automobilu zabila čečenského předáka Zelimchana Jandarbijeva, katarský soud ale za to odsoudil na doživotí dva ruské agenty, které později vydal Moskvě.

V bohatém emirátu sídlí na jedné vojenské základně velitelství ozbrojených silách USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku, takzvaný CENTCOM, odkud byla řízena válka v Iráku a některé operace v Afghánistánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video