(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Francie vydala zatykač na saúdskou princeznu. Údajně nechala zbít dělníka

  • 31
Francie vydala zatykač na dceru saúdského krále Salmána. Princezna Hassa je obviněna, že nařídila, aby její tělesný strážce zbil řemeslníka, který pracoval v jejím pařížském bytě. Dělník si byt vyfotil, což princeznu rozčílilo.

Zatýkací rozkaz proti třiačtyřicetileté Hasse bin Salmánové byl vydán už koncem prosince. S odvoláním na francouzské justiční zdroje o tom ve čtvrtek informoval server týdeníku Le Point.

Případ se týká obvinění, které v roce 2016 vznesl napadený řemeslník. Tvrdí, že ho člen ochranky zbil a svázal, když si za účelem rekonstrukce fotil princeznin pařížský byt. Členku královské rodiny focení bytu rozhněvalo, protože se domnívala, že chce snímky prodat médiím. 

Podle dřívější zprávy serveru Le Point měla princezna dokonce nařídit vraždu dělníka, protože si „ten pes nezaslouží žít“. Bodyguardův právník popřel, že by jeho klient dělníka zbil, a tvrdil, že ostraha použila „standardní zadržovací techniku“. 

Řemeslník si však stěžuje, že byl ponížen i tím, že byl donucen pokleknout a políbit ženě nohu. Po několika hodinách byl vyhozen z domu bez veškerého vybavení, které mu Saúdové zabavili. To chce muž zpět a požaduje také dvacet tisíc eur (půl milionu korun) za svou práci.

Tělesný strážce byl v zemi zatčen už v roce 2016 a obviněn z násilí s použitím zbraně, krádeže a vyhrožování smrtí. Princezna Hassa stihla Francii opustit s využitím diplomatické imunity. Nedá se předpokládat, že by se dobrovolně vydala do rukou francouzské justice, uvedla média.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video