(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Saúdská Arábie zatkla Egypťana, protože posnídal se svobodnou ženou

  • 138
Značně rozporuplné reakce vyvolalo zatčení muže, který dal na internet video, jak snídá se svou kolegyní v jednom z hotelů ve městě Mekka. V Saúdské Arábii je totiž nemyslitelné, aby muž na veřejnosti nebo v zaměstnání usedl ke stolu se svobodnou ženou.

Na videu, které se objevilo na twitteru, je muž snídající se ženou, která má zahalený obličej. Podle dialektu muž pochází z Egypta, zatímco žena je místní. V jednu chvíli žena muži dala jídlo do úst. Žertovali přitom, že spolu snídají a nikoho jiného nepozvali. 

Muže v neděli zadrželo saúdskoarabské ministerstvo práce a sociálních věcí a obvinilo z několika přestupků včetně toho, že pracoval na pozici vyhrazené pro občany Saúdské Arábie.

Na sociálních sítích záběry vyvolaly rozporuplné reakce. Zatímco někteří se tázali, proč nebyla potrestána i žena, jiní označili chování úřadů za nepochopitelné a poukazovali přitom na slibné výroky mladého korunního prince Muhammada bin Salmána o nutnosti zemi modernizovat. Informoval o tom server BBC.

V Saúdské Arábii musí v restauracích a na pracovišti svobodní muži a ženy jíst odděleně. V restauracích tak bývá vyhrazen prostor pro rodiny, kde musí jíst i ženy, a zvlášť prostor pro svobodné muže. Ženy navíc v zemí nesmí vykonávat řadu běžných činností bez přítomnosti či souhlasu svého opatrovníka, tedy otce, manžela, či bratra nebo syna.

08.září 2018 v 22:44, příspěvek archivován: 10.září 2018 v 20:25

VIDEO: @rakan_ksa3 ?? ??? ???? ???????...??? ??????? https://t.co/PrAhCQ18PF

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

@rakan_ksa3 ان شاء الله يعاقبوه...وهي يحذروها https://t.co/PrAhCQ18PF

Korunní princ Muhammad bin Salmán loni vyhlásil program rozsáhlých reforem nazvaný Vize 2030. Jeho hlavním smyslem je vymanit ekonomiku ze závislosti na ropě. Součástí jsou ale i společenské změny, a ženy tak v království mohou od letošního roku například usednout za volant. Saúdská Arábie se nicméně řídí islámským zákonem šaría a mimomanželské vztahy jsou v zemi zakázány. Nesezdaným párům za setkání v soukromí či na veřejnosti tak hrozí i vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video