Ilustrační foto | foto: Martin Stolař, MAFRA

Sasko a Bavorsko podpoří pendlery, poskytnou jim ubytování a další pomoc

  • 41
Regionální představitelé spolkových zemí Bavorsko a Sasko pomohou pendlerům najít si v Německu ubytování a případně budou řešit i situaci jejich rodin. Po společném jednání to nabídli hejtmanovi Karlovarského kraje Petru Kubisovi (ANO). Připravují také finanční kompenzace a další způsoby, jak pendlerům a jejich rodinám pomoci.

S hejtmanem Petrem Kubisem jednaly regionální prezidentka bavorského obvodu Horních Frank Heidrun Piwernetzová a Regina Kraushaarová ze zemského ředitelství v Sasku. 

„Bavorsko i Sasko mají velký zájem na tom, aby pendleři dále pracovali v Německu, zejména ve zdravotnictví a v sociálních službách. Proto v co nejkratší době německá strana zformuluje nabídku ubytování a finanční kompenzaci i další možnosti, jak pendlerům a jejich rodinám pomoci,“ uvedl Kubis.

Zákaz dojíždění přes hranice je katastrofa, říkají pendleři

Podle hejtmana se mohou pendleři obrátit i na příslušný německý pracovní úřad, kde jim vysvětlí, za jakých podmínek lze zůstat doma a pobírat část platu.

„Náš kraj dostane z německé strany v nejbližších hodinách veškeré potřebné údaje a kontakty, o kterých budeme obratem informovat,“ dodal Kubis. Veškeré informace Karlovarský kraj postoupí Ústeckému a Libereckému kraji, odkud za prací do Německa směřují další pendleři.

Vláda kvůli pandemii nového typu koronaviru zpřísnila podmínky pro dojíždění za prací do ciziny. Pokud chtějí pendleři od čtvrtka v Německu nebo v Rakousku nadále pracovat, mají si tam zajistit ubytování. Vláda doporučuje učinit tak na tři týdny. Po návratu budou tito pracovníci muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

Podle hejtmana je v Karlovarském kraji okolo 20 tisíc pendlerů. V kraji žilo podle posledních údajů Českého statistického úřadu na konci roku 294 664 lidí.

18. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video