SARS už pronikl na britské ostrovy

  • 11
Velká Británie ohlásila první případ nové plicní nemoci SARS na svém území. Pacient se už uzdravil a nikoho nenakazil, uvedly úřady. Další podrobnosti o nemocném ale odmítly zveřejnit. Další preventivní opatření kvůli viru, kterému už ve světě padlo za oběť na 600 lidí, v zemi nepřipravují.

"Úřad pro ochranu zdraví oznámil první potvrzený případ SARS ve Velké Británii poté, co testy ukázaly pozitivní výsledek," potvrdily úřady.

Britští zdravotníci registrují ještě tři podezření na smrtící nákazu.

V Evropě se SARS už objevil i ve Francii, Finsku, Německu, Itálii, Irsku, Švédsku, Polsku a Španělsku.

Čína trestá šíření SARS smrtí
Čínským pacientům, kteří jsou nakaženi nebezpečnou chorobou SARS hrozí vysoké tresty. Pokud by svévolně porušovali nařízení o karanténě nebo chorobu úmyslně šířili, mohou jít na několik let vězení. Soud však může vynést i trest smrti.

Epidemie SARS

Články o SARS - najdete ZDE.

Jak se SARS šíří - infografika

Čínský tisk informoval, že nejvyšší soud a generální prokuratura zahrnuly tyto tresty do výkladů zákonů o bránění prevenci nebo léčbě v případech náhlých propuknutí nemocí a jiných neštěstí.
 
"Kdo bude úmyslně šířit nakažlivou nemoc a ohrozí veřejnou bezpečnost nebo způsobí jinému vážnou újmu na zdraví, významně poškodí soukromý či veřejný majetek, bude potrestán deseti lety vězení až doživotím či trestem smrti," uvedla oficiální agentura Nová Čína.
 
Toto rozhodnutí okamžitě odsoudili obránci lidských práv. Aktivista Frank Lu z Hongkongu označil nově zavedené tresty za krajně přísné.

"Jde o porušení mezinárodních úmluv o lidských právech a nebylo to schváleno parlamentem," uvedl Lu.
 
Čína byla vůči SARS liknavá
Čína nejprve postupovala proti SARS dost liknavě a vysloužila si za to kritiku. Proto odstoupili pekingský starosta i ministr zdravotnictví. V poslední době byla v zemi přijata nařízení o karanténě, uzavíraly se školy a rušily společenské akce.

Choroba se objevila loni na podzim na jihu nejlidnatější země světa. Z Číny, která je šířením této choroby nejvíce postižena, občas přicházejí zprávy o osobách, které opouštějí karanténu nebo se nechtějí léčit v obavách z nakažení.
 
Agentura Reuters informovala například o lékaři z autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, který minulý měsíc utekl z karantény a demoloval lékařské zařízení poté, co na SARS zemřely jeho žena a dcera.

On sám byl nakažen v Pekingu a po návratu domů neúmyslně infikoval 28 lidí.

SARS pokračuje v zabíjení
Čína ve čtvrtek ohlásila 52 dalších případů SARS. Čtyři lidé od středy na nemoc zemřeli. Sedm mrtvých a pět nově infikovaných zaznamenal za posledních 24 hodin také Hongkong.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video