Šejk Muhammad Maktúm, vládce Dubaje a premiér Spojených arabských emirátů (9. prosince 2018) | foto: Profimedia.cz

Další rodinný skandál. Vládci Dubaje utekla žena, z Evropy žádá rozvod

  • 136
Další rodinný skandál zažívá dubajský emír Mohamed Rašíd al-Maktúm, kterému utekla žena. Hája bint al-Husajn je se svými dvěma dětmi v neznámé zemi v Evropě, odkud žádá o rozvod. Loni se Maktúmovi pokusila uprchnout dcera.

Al-Maktúm je předsedou vlády Spojených arabských emirátů a Hája od roku 2004 jeho druhá žena. Současně jde o sestru jordánského krále Abdalláha II. Rodinný skandál, jak útěk označil německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, tak může zatížit i mezinárodní vztahy na Blízkém východě. 

List zmínil nepotvrzené zprávy, že Hája přijela do Německa, kde požádala o azyl a rozvod. Připomněl, že zvěsti o problémech v manželství se objevily, když al-Maktúm jel nedávno sám na koňské závody v britském Ascotu. Emír i Hája jsou oba milovníky koní. 

Britský deník The Guardian uvedl, že Hája je nyní zřejmě v Británii, kde studovala a vlastní dům. Podle listu se al-Maktúm a Hája v Londýně soudí. 

Hája působila při Mezinárodním olympijském výboru a jako ambasadorka potravinového programu OSN.

Al-Maktúm má i zálibu v básnění. V poezii dal průchod své otcovské pýše, když se ženili jeho synové. Svým poddaným ve verších vysvětlil, že jsou „nejšťastnější národ na světě“. 

Jeho poslední báseň je však prosycena negativními emocemi, zjevně ji totiž věnoval své ženě. „Tvé dny lhaní jsou u konce a nezáleží na tom, co jsme byli a co jsi,“ napsal. „Je mi jedno, jestli žiješ nebo zemřeš,“ dodal. 

Milá a skromná. Jako by do Dubaje nepatřila, říká Češka o unesené princezně

Spojené arabské emiráty jsou muslimskou zemí, ve které může být útěk manželky vnímán jako potupa. Zvlášť pro státníka, který zemi vládne pevnou rukou. Al-Maktúm má nicméně šest manželek a třicet dětí.

Loni v březnu se emírovi už podruhé pokusila utéct dcera Latífa. Chtěla se na jachtě dostat do USA, ale překazili jí to a skončila zpět ve vlasti.

„Týrají mě a utiskují celý můj život. Se ženami se tu zachází jako s podlidmi. Můj otec nemůže pokračovat v tom, co nám všem dělá,“ napsala dříve Latífa.

Al-Maktúma vylíčila jako člověka, kterému jde jen o jeho dobrou pověst. „Zabije lidi, jen aby si ji ochránil. On je to největší zlo, které jsem v životě potkala, není v něm vůbec nic dobrého. Ale jednou si za to všechno ponese následky,“ poznamenala. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video