Muktada Sadr

Muktada Sadr - Muktada Sadr, neboli Moqtada Al Sadr, plakát, v popředí figurína Saddáma, bez hlavy. | foto: Profimedia.cz

Sadr svolal milionovou demonstraci proti Američanům

  • 27
Irácký šíitský klerik Muktada Sadr, jehož ozbrojenci minulý týden sváděli těžké boje s vládními vojáky, svolal do Nadžáfu milionovou protiamerickou demonstraci. Akce se má konat 9. dubna, v den pátého výročí svržení Saddáma Husajna. Irácká vláda řekla, že pokud bude pochod pokojný, nebude mu bránit.

"Přišel čas vyjádřit odmítnutí, nahlas se ozvat proti nespravedlivému okupantovi a nepříteli národů a lidskosti, proti hrozivým masakrům páchaným na našich poctivých lidech," stojí v prohlášení vydaném Sadrovým úřadem v Nadžáfu.

Právě tam, v šíitském poutním místě, se má akce odehrát. "Přijďte s iráckými vlajkami, symboly jednoty, nezapomeňte, že tato demonstrace bude pro slávu islámu," píše Sadr v prohlášení. K účasti vyzývá všechny Iráčany bez ohledu na sektářskou příslušnost.

Ve středu to bude právě pět let, co padl Bagdád a režim Saddáma Husajna. V tentýž den má také vrchní velitel amerických sil v Iráku David Petraeus předstoupit spolu s velvyslancem Ryanem Crockerem před kongresmany s novou zprávou o vývoji tažení.

Irácká vláda premiéra Málikího už dala najevo, že Sadrově demonstraci nebude bránit. Tedy pokud se akce obejde bez násilí. "Právo uspořádat pokojnou demonstraci a vyjádřit svobodně svůj názor zaručuje ústava. Pokud bude akce nenásilná, nic proti ní nemáme," prohlásil mluvčí iráckého ministerstva vnitra Abdul-Karim Chaláf.

Kromě milionové demonstrace v Nadžáfu vyzval Muktada Sadr i k pokojné stávce vsedě. Ta má proběhnout zítra v Bagdádu.

Nejkrvavější měsíc
Radikální klerik Muktada Sadr má po Iráku miliony stoupenců. Jemu loajální ozbrojenci, známí jako Mahdího armáda, minulý týden sváděli těžké boje s vládními vojáky v Basře, Bagdádu a dalších městech. Násilnosti si vzaly stovky životů, čímž udělaly z března nejkrvavější měsíc od loňského srpna, kdy Sadr vyhlásil příměří.

Situace se zklidnila až v neděli, kdy Muktada Sadr sám vyzval své následovníky, aby se stáhli z ulic. Ozbrojenci nicméně říkají, že je vládní jednotky pořád pronásledují a že obléhají Sadrovu bagdádskou pevnost.

Američané ani přes poslední vývoj nepřehodnotili rozhodnutí stáhnout z Iráku do konce července 20 tisíc mužů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video