Pět dalších členů skupiny bylo zatčeno už dříve. Ilustrační foto

Pět dalších členů skupiny bylo zatčeno už dříve. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Rusové zatkli tři mladíky a dívku kvůli 20 rasovým vraždám

  • 23
Ruská policie zatkla tři mladíky, včetně jednoho středoškoláka, a jednu dívku. Jsou podezřelí, že jako příslušníci hnutí skinheads mají na svědomí nejméně 20 rasistických vražd, oznámily ruské úřady.

"Byli zatčeni a obviněni z úmyslných vražd v rámci vyšetřování jedné skupiny skinů, kteří jsou podezřelí, že zavraždili desítky lidí neslovanského vzezření," sdělil představitel ruské prokuratury agentuře Interfax.

Pět členů této skupiny, i její údajný šéf, osmnáctiletý student Artur Ryno, bylo zatčeno už dříve.

Podle nevládních organizací je násilí s rasistickým podtextem v Rusku na vzestupu už několik let. Aktivisté si stěžují i na častou netečnost policie a justice v případech, kdy jsou obětí lidé z Kavkazu, střední Asie či
Afriky.

Podle moskevské kanceláře mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch bylo loni spácháno v Rusku 74 rasistických vražd, o pětinu více než předchozí rok. Středisko Sova, zaměřené na sledování xenofobie, napočítalo rasistických vražd 67, oproti 61 případům v předloňském roce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video