Ruský prezident Vladimir Putin během vojenské přehlídky v Moskvě k výročí...

Ruský prezident Vladimir Putin během vojenské přehlídky v Moskvě k výročí porážky nacistického Německa v roce 1945 neseděl s veterány, kteří proti nacistům skutečně bojovali. Gennadij Zajcev (vpravo) se údajně podílel na sovětské invazi do Československa v srpnu 1968 a Jurij Dvojkin coby člen NKVD potlačoval nacionalisty na Ukrajině. (9. května 2023) | foto: Agents.media

Putinovi veteráni boje s nacisty? Jeden likvidoval pražské jaro, druhý Ukrajince

  • 74
Ruský diktátor Vladimir Putin na úterní vojenské přehlídce, jež připomínala vítězství nad Adolfem Hitlerem, sice seděl po boku dvou uniformovaných veteránů, ani jeden z nich však s druhou světovou válkou a bojem proti nacistům nemají nic společného. Zatímco jeden se podílel na invazi do Československa v roce 1968, druhý potlačoval vzpouru nacionalistů na Ukrajině.

Na záběru, který se po vojenské přehlídce v Moskvě objevil například na nezávislém portálu Agentstvo, sedí Putin na tribuně spolu se dvěma veterány ve svátečních uniformách. Rusko právě slavilo výročí konce druhé světové války, které tam na rozdíl od Západu připadá místo osmého na devátý květen.

Ani jeden ze seniorů s množstvím metálů se však na porážce Hitlera zřejmě nepodílel. Devětaosmdesátiletý Gennadij Zajcev, sedící po Putinově levici, se v roce 1953 zúčastnil vojenské služby, po níž zůstal v armádě a v roce 1959 začal pracovat pro sovětskou tajnou službu KGB.

Západ chce Rusko zničit, bojujeme o naši budoucnost, řekl Putin na přehlídce

Když pak do Československa přišlo pražské jaro, vedl v rámci operace Dunaj skupinu spadající pod sedmý direktorát KGB. Ta při sovětské invazi obsadila československé ministerstvo vnitra, píše Agentstvo. V sedmdesátých letech pak Zajcev vedl protiteroristickou jednotku Alfa.

Osmadevadesátiletý Jurij Dvojkin po Putinově pravici se sice během Velké vlastenecké války, jak Rusové na druhou světovou vzpomínají, do armády dobrovolně hlásil, ale na frontu se nikdy nepodíval. Po ukončení snajperského výcviku ho pak jeho nadřízení v NKVD v roce 1944 poslali potlačit vzpouru nacionalistů v ukrajinském Lvově.

Lukašenka přinutili odletět do Moskvy nemocného, zpátky s ním jela sanitka

„O Banderovi jsme toho tehdy moc nevěděli. Začali lovit: Během dvou dní zastřelili přes pět tisíc lidí. Cítili se ve Lvově a na Ukrajině jako páni. Celý region jsme vyčistili od nacionalistů. Chytili jsme je v lesích a na opuštěných farmách,“ zavzpomínal Dvojkin pro ruský web Riamo.

Právě s odkazem na banderovce, fašisty či satanisty v dnešní ukrajinské vládě rozpoutal Putin před rokem a čtvrt svou válku proti Ukrajincům. Ani jedno obvinění se přitom nezakládá na pravdě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video