Nový velitel Centrálního vojenského okruhu Andrej Mordvičev po boku čečenského...

Nový velitel Centrálního vojenského okruhu Andrej Mordvičev po boku čečenského vůdce Ramzana Kadyrova v jihoukrajinském Mariupolu (28. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Rusko mění šéfy okruhů. Největší povede ničitel Mariupolu objímaný Kadyrovem

  • 27
Ruské ministerstvo obrany informovalo o nových velitelích v čele vojenských okruhů. Velitelem největšího Centrálního vojenského okruhu se stal generálporučík Andrej Mordvičev. Mnoho se toho o něm neví – kromě toho, že velel útoku na jihoukrajinský přístav Mariupol a že jej objímal čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

Mordvičev byl podle válečných zpravodajů raněn loni na jaře při dobývání Mariupolu, ale mezitím se zotavil. Ve funkci vystřídal generálplukovníka Alexandra Lapina, který se – i přes veřejnou kritiku kvůli porážce ruských vojsk v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny – stal minulý měsíc podle zpráv médií náčelníkem hlavního štábu pozemních sil. Kreml tehdy informace nekomentoval.

Z ruských vojenských okruhů je ten centrální největší. Zahrnuje Povolží, Ural a západní Sibiř. Jeho součástí jsou dvě vševojskové armády, velitelství letectva a protivzdušné obrany a další jednotky. Tomuto okruhu jsou také podřízeny ruská vojenská základna v Tádžikistánu a letecká základna v Kyrgyzstánu.

Ruská redakce BBC upozornila, že Mordvičev, který v 47 letech patří mezi nejmladší generály a dosud zastával hlavně štábní funkce, se ani neúčastnil bojů na východě Ukrajiny v roce 2014, ani ruské operace v Sýrii. Loni v březnu ukrajinská armáda mylně informovala o jeho zabití v Chersonské oblasti.

Putin riskuje hněv jestřábů, pozemní síly povede kritizovaný Lapin

Generál ale v té době řídil útok na jihoukrajinský Mariupol, po kterém z půlmilionového města zůstala hromada trosek, připomínající ruské zničení čečenského města Groznyj. Ale právě nynější čečenský vůdce Ramzan Kadyrov uvedl Mordvičeva v širší známost, když jej u Mariupolu před novináři objímal.

Zkáza Mariupolu

„O vojenském talentu generálporučíka Mordvičeva se zatím nic neví kromě toho, že dokáže smazat města z povrchu zemského a je ochoten se objímat s Ramzanem Kadyrovem. Zdá se, že v roce 2023 to k závratné kariéře v ruské armádě stačí,“ poznamenala k to mu BBC.

V Rusku zemřela finanční šéfka Západního vojenského okruhu. Vypadla z okna

Generálporučík Rustam Muradov, kritizovaný ruskými blogery, jinak naprosto loajálními ke Kremlu, za nesmyslně vysoké ztráty při pokusech o dobytí Vuhledaru v Donbasu, byl nově jmenován velitelem vojsk Východního vojenského okruhu.

Vojska Západního vojenského okruhu nově povede generálporučík Jevgenij Nikiforov, který předloni velel ruskému kontingentu v Sýrii, a vojska Jižního vojenského okruhu generálplukovník Sergej Kuzovlev. Ten loni od října do prosince velel Západnímu vojenskému okruhu.

13. února 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video