Rusko poslalo na Kyjev desítky dronů, chlubí se zničením jeho člunů u Krymu

  • 33
Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 32 výbušných dronů Šáhed, z nichž většina zaútočila v Kyjevské oblasti. Ukrajinským silám se podařilo 26 z nich sestřelit. Části trosek dopadly do městské zástavby. Rusko tvrdí, že jeho síly nad Černým mořem nedaleko Krymu v neděli sestřelily osm ukrajinských dronů a zničily tři motorové čluny.

Šéf kyjevského regionu Ruslan Kravčenko uvedl, že noční útok poškodil školu, školku, obecní úřad a rehabilitační středisko. Poničena byla také okna, fasády a střechy osmi dalších budov. „Nálety dronů trvaly více než tři hodiny a po celou dobu pracovala ukrajinská protivzdušná obrana,“ uvedl Kravčenko.

Podle starosty Kyjeva Vitalije Klička části dronů dopadly ve třech okresech, způsobily požár v blízkosti parku a zasáhly silnice. Zranění utrpěl jeden člověk. Trosky poškodily také auta a elektrické vedení trolejbusů. Zničen byl jeden byt ve výškové budově, uvedl náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

Útok ruského bezpilotního letounu v ukrajinském Kyjevě (10. září 2023)

Deník Ukrajinska pravda na sociální síti X zveřejnil video zachycující noční útok. Na záběrech pořízených z okna bytu byly vidět záblesky a ozývaly se exploze. Video bylo po několika minutách z kanálu patrně odstraněno.

List The Kyiv Independent na X krátce poté zveřejnil fotografie kamionu a osobního auta, které poškodily trosky z dronů.

„Za posledních 24 hodin Ukrajina čelila dvěma raketovým a 40 vzdušným útokům a také více než 30 útokům z raketometů,“ uvedlo v nedělním ranním hlášení velení ukrajinské armády. Pod nepřátelskou palbu se dostalo nejméně 45 obcí v Černihivské, Sumské, Charkovské, Luhanské, Doněcké, Zaporožské a Chersonské oblasti, dodala armáda.

Jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, jenž vede operace na jihu země, minulý týden uvedl, že nyní očekává rychlejší postup na slabší druhou linii ruské obrany. Dosavadní postup Ukrajinců byl podle něj pomalý kvůli velké hustotě zaminování, které Rusové provedli.

„Ukrajina má na protiofenzívu ještě 45 dní“

Šéf sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley v neděli uvedl, že ukrajinská armáda má na svoji protiofenzívu 30 až 45 dní, než se počasí začne zhoršovat a začne bránit dalším operacím. Ukrajinci podle něj postupují pomaleji, než se očekávalo, ale „těžké boje pokračují“.

Milley pro stanici BBC uvedl, že je podle něj příliš brzy na to říct, zda protiofenzíva Kyjeva selhala. „Ukrajina skrze ruské obranné linie postupuje velice vytrvale, říkal jsem už na začátku této války, že to bude dlouhý, pomalý a těžký konflikt s mnoha ztrátami a tak to přesně je,“ řekl.

Milley s BBC mluvil společně se svým britským protějškem Tonym Radakinem, který uvedl, že „Ukrajina vyhrává a Rusko prohrává“. „Je to tak, protože ruským cílem bylo podmanit si Ukrajinu, získat ji pod svou kontrolu. To se nepodařilo a nikdy se nepodaří.Ukrajina v bojích o své teritorium postupuje a podařilo se jí získat zpět 50 procent území, které Rusko zabralo,“ řekl Radakin.

Zemřeli dobrovolníci z Kanady a Španělska

Nedaleko bojové fronty u města Časiv Jar v Doněcké oblasti v sobotu zemřel kanadský dobrovolník, který pomáhal ukrajinské nevládní organizaci Road to Relief. „Jejich auto se dostalo pod palbu, německý zdravotník a švédský dobrovolník s popáleninami a zásahy od šrapnelů skončili v nemocnici,“ napsala na instagramu organizace.

Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares v neděli na summitu G20 v Indii uvedl, že „raketa zasáhla auto, v němž cestovala španělská dobrovolnice“ pracující pro ukrajinskou nevládní organizaci. Neuvedl ale jméno ani podrobnosti, uvedl ale, že při útoku zahynula. Road to Relief dříve uvedla, že osud jejich španělské ředitelky je nejasný.

Velení ukrajinské armády také upozorňuje, že v neděli se v Ruskem okupovaných oblastech odehrávají místní volby, v nichž kandidují lidé, kteří jsou ovládáni někým jiným. „Velká většina kandidátů nemá vysokoškolský diplom a pracují jako vězeňští dozorci, ochranka nebo uklízeči“, uvedlo.

Sestřelili jsme osm dronů, tvrdí Rusko

Ruské ministerstvo obrany v neděli uvedlo, že jeho síly nad Černým mořem nedaleko anektovaného Krymu sestřelily osm ukrajinských dronů a zničily tři motorové čluny. „Vojenské motorové čluny, které byly vyrobeny v USA a ve kterých pluli příslušníci ukrajinských ozbrojených sil, byly zničeny severovýchodně od Hadího ostrova,“ napsalo na Telegramu.

O škodách ani obětech souvisejících s oběma incidenty Rusko neinformovalo. Agentuře Reuters se pravdivost tvrzení ruského ministerstva obrany nepodařilo ověřit a Ukrajina věc bezprostředně nekomentovala.

Ukrajina přišla o první Challenger 2. Je to sniperka mezi tanky, líčí vojáci

Rusko strategicky významný Hadí ostrov obsadilo první den invaze na Ukrajinu loni v únoru. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsy se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy ke složení zbraní.

Na konci loňského června se Rusové po řadě ukrajinských vzdušných a dělostřeleckých útoků z místa stáhli. Čtvrtého července 2022 se tam vylodila ukrajinská jednotka, která nad ostrovem opět vztyčila prapor Ukrajiny.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video