„Zemřelo mnoho okupantů.“ Kyjev hlásí vylodění na Krymu, Rusko zajetí sabotéra

  • 179
Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) uvedla, že její speciální jednotky se vylodily na okupovaném Krymu a zaútočily na Rusy. Uznala, že Ukrajinci měli ztráty, ale ne takové jako Rusové. Ruská tajná služba FSB uvedla, že se Rusům podařilo zabránit „sabotáži“, jednoho z Ukrajinců údajně i zajala.

Rozvědka informovala, že výsadek provedly jednotky speciálních operací Stuhna a Bratstvo. Neuvedla, kde přesně k incidentu došlo.

Zveřejnila též video ukrajinských člunů plujících v noci k poloostrovu. Na záběrech jsou též vidět ukrajinští vojáci, kteří na pláži rozvíjejí ukrajinskou vlajku se znakem HUR.

„HUR provedl další vylodění na Krymu. Krym bude ukrajinský, nebo pustý,“ říká jeden z vojáků na videu.

Ukrajinská vojenská rozvědka zveřejnila video průniku ukrajinských speciálních jednotek na Rusy okupovaný Krym. (4. října 2023)

„Došlo k bitvě s ruskými okupanty. Mnozí byli zabiti nebo zraněni,“ řekl listu Ukrajinska Pravda mluvčí rozvědky Andrij Jusov. „Naneštěstí, i ukrajinští obránci měli ztráty, ačkoliv ne tak značné jako u Rusů.“ Po přestřelce se Ukrajinci stáhli.

Ruská tajná služba FSB podle deníku Kommersant uvedla, že 4. října „zabránila pokusu sabotážní a zpravodajské služby HUR ukrajinského ministerstva obrany proniknout na území Republiky Krym“. Zveřejnila i video výslechu údajného zajatého ukrajinského „sabotéra“, Alexandera Ljubase.

Vylodili jsme se na Krymu a zavlála na něm opět naše vlajka, oznámili Ukrajinci

Zajatec na videu říká, že skupina lidí plánovala pořídit fotky a videa na pozadí ukrajinské vlajky vlající na Krymu. Pluli směrem k mysu Tarchankut z Oděské oblasti. „Cílem vylodění bylo oznámit, že HUR pronikl na Krym,“ prohlásil Ljubas. Podle FSB Ukrajince zastavila ruská letadla v severozápadní části Černého moře.

Ukrajinští výsadkáři podle tvrzení Kyjeva pronikli na mys Tarchankut na Krymu i 24. srpna, v den, kdy si Ukrajina připomínala vyhlášení nezávislosti. Speciální síly údajně během výsadku na západě Krymského poloostrova zabily nejméně 30 Rusů a zničily čtyři motorové čluny.

Ukrajinské údery na Krymu jsou od letních měsíců mnohem častější. Ukrajinci útočí na Černomořskou flotilu, povedlo se jim zničit několik ruských plavidel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video