Video ukazuje vraždu civilistů ruskými vojáky a rabování autosalonu

Video ukazuje vraždu civilistů ruskými vojáky a rabování autosalonu | foto: CNN

Ruští vojáci zezadu zastřelili dva civilisty, jejich autosalon pak vyrabovali

  • 548
Video z bezpečnostních kamer ukazuje vraždu dvou neozbrojených civilistů ruskými vojáky v autosalonu nedaleko obléhaného Kyjeva v březnu roku 2022. Rusové po exekuci mužů autosalon vyrabovali. Ukrajinci nyní vyšetřují čin jako válečný zločin, uvádí stanice CNN, která video získala.

Záběry z několika kamer ukazují, jak se skupina ruských vojáků snaží vloupat do autosalonu, střílí do zamčených dveří a rozbíjejí okna. S rukama nad hlavou k nim přijde dvojice mužů, které CNN identifikovala jako majitele podniku a osmašedesátiletého hlídače Leonida Pljatse.

VAROVÁNÍ: Záběry na videu jsou drastické.

Nejprve je vojáci prohledají, po krátké konverzaci se oba civilisté otočí a odcházejí pryč. Právě v tu chvíli po nich však vojáci začnou střílet. Oba muži padají k zemi.

Strážný se po chvíli snaží postavit. Na videu je vidět, jak se plazí zpět ke svému stanovišti. Podařilo se mu také telefonem zavolat pomoc, přivolaným členům místní domobrany se ho však již zachránit nepovedlo, vykrvácel.

Velitel dobrovolníků uvedl, že Pljatse i majitele podniku včas varovali o brzkém příchodu Rusů, ti se ale rozhodli zůstat. Pljatsova dcera uvedla, že oba muži považovali za svou povinnost jít do práce.

„Jsou to kati,“ řekla o Rusech dcera stanici. „Je to hrozné, můj otec byl mírumilovný neozbrojený muž,“ dodala s tím, že se nedokáže na video ani podívat.

Ukrajina bude soudit prvního ruského vojáka, bezdůvodně zastřelil civilistu

Stanice CNN požádala o komentář ruské ministerstvo obrany, odpovědi se však nedočkala. Ukrajinský prokurátor uvedl, že záležitost bude vyšetřovat jako válečný zločin. Kromě vraždy je na videu také vidět, jak ruští vojáci později rabují autosalon. Sundávají si neprůstřelné vesty, prohledávají zásuvky a stoly, jeden si bere čepici s bambulí a nasazuje si ji. Dva z vojáků si nalévají nápoj a zřejmě si jím dokonce připíjejí.

Událost se stala 16. března 2022 u hlavní silnice vedoucí do Kyjeva, který se ruské síly po začátku invaze na Ukrajinu snažily obklíčit. Po značných ztrátách se nakonec z okolí ukrajinského hlavního města koncem března stáhly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video