Jaderná elektrárna v Záporoží, kterou ostřelovala a poškodila ruská armáda. | foto: Profimedia.cz

Rusové u jaderné elektrárny v Záporoží odpalují munici, varují agentury

  • 104
Ruská armáda se chystá odpálit munici v areálu Záporožské jaderné elektrárny, varuje ukrajinská agentura Unian. Odkazuje se přitom na tiskový servis státního podniku Energoatom, který provozuje ukrajinské jaderné elektrárny. Podle agentury Interfax už Rusové s odpalováním začali. Informaci není možné nezávisle ověřit.

Ruští okupanti mají v úmyslu „likvidaci“ munice nedaleko tréninkového centra, které během dobývání elektrárny podpálila vypálená raketa, a těsně u prvního jaderného bloku. 

Energoatom to podle Unianu uvedl v pondělí odpoledne na svém telegramovém kanálu s tím, že k plánu má údajně dojít v nejbližších minutách. 

Agentura Interfax – opět s odkazem na Energoatom – pak píše, že už armáda část munice odpálila a hodlá v tom pokračovat. Zaměstnanci během explozí údajně opustili své pozice.

„Jaké další teroristické útoky jsou potřeba, aby naši partneři, hlavně Mezinárodní agentura pro atomovou energii, učinili rozhodné kroky?“ apeluje společnost. Ukrajinský ministr pro energii Herman Halusčenko už také dříve řekl, že po nedávném ostřelování zbylo v areálu množství nevybuchlých min, které rovněž ohrožují bezpečnost jaderné elektrárny.

Ruské vojsko se největší jaderné elektrárny na Ukrajině i v Evropě zmocnilo v noci na 4. března. O šest dní později Energoatom uvedl, že ukrajinský personál pracuje ve všech šesti tamních blocích, vedení však veškerá svá rozhodnutí musí konzultovat s vojáky.

V pátek navíc do Záporoží dorazil tým odborníků z ruského státního podniku Rosatom a prohlásil, že má nyní ukrajinskou elektrárnu na starosti. V současnosti jsou v provozu dva bloky ze šesti.

4. března 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video