Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko zadržuje tisíce Ukrajinců, na jejich území chce postavit další věznice

  20:57
Moskva na okupovaných územích Ukrajiny zamýšlí výstavbu nových věznic a zařízení pro zadržené civilisty. Dokazují to plány získané agenturou AP. Podle té se už nyní vězeňské komplexy v Rusku, ale i Bělorusku a na Ukrajině rozrůstají. Kyjev tvrdí, že počet Ruskem zadržených lidí zřejmě přesahuje deset tisíc. Někteří z nich musí tvrdě pracovat, jiní čelí mučení.

Ukrajinský voják odpočívá u zákopu u Bachmutu v Doněcké oblasti. (4. července 2023) | foto: AP

Rusové civilisty v okupovaných oblastech zadržují i za prohřešky tak drobné, jako je mluvení ukrajinsky. Některé zase viní z terorismu, a pak je používají k otrocké práci. Lidé slouží i jako budoucí vyjednávací žetony při výměně za zadržené ruské vojáky. Mučení je běžné. OSN podle zprávy z konce června zdokumentovala 77 poprav civilních zajatců a smrt jednoho muže v důsledku týrání. Jiné zase Rusko nasazuje na frontě jako lidské štíty.

Ukrajinské zajatce drží ve vlhkých sklepech, ale i v nových věznicích na svém území či na tom ukrajinském – okupovaném. A možná plánují nespočet dalších.

Vlaky vozí na Ukrajinu už i vězeňkyně, Rusko potřebuje bojové zdravotnice

Lednový dokument ruské vlády získaný americkou agenturou AP nastiňuje záměry na vytvoření 25 nových vězeňských komplexů a šesti dalších zadržovacích středisek na Ukrajině do roku 2026.

Ruský prezident Vladimir Putin navíc v květnu podepsal dekret, který umožňuje posílat obyvatele z území se stanným právem, tedy z okupované Ukrajiny, na ta bez něj, jako je Rusko. To usnadňuje deportaci Ukrajinců hluboko do Ruska.

Vězeňské komplexy rostou

Satelitní snímky analyzované agenturou dokazují, že jedna z vězeňských budov v Rostově na Donu se od začátku války rozrostla. Podle bývalých zajatců se v novém minimálně dvojpodlažním komplexu nacházejí stovky pohřešovaných Ukrajinců. Dva exiloví ruští advokáti tvrdí, že budovu střeží vojáci a obrněná vozidla.

Jedná se však jen o jedno zařízení z domnívaných 40 v Rusku a Bělorusku a 63 improvizovaných i postavených na Ukrajině. Data vychází z mapy AP, která se zakládá na údajích od bývalých vězňů, ukrajinské mediální iniciativy pro lidská práva a ruské skupiny pro lidská práva Gulagu.net. Nedávná zpráva OSN počítala s 37 zařízeními v Rusku a Bělorusku a 125 na Ukrajině.

Ani přesné počty zadržovaných se ve válečných podmínkách nedaří vyčíslit. Kyjev byl schopen zjistit právní podrobnosti u bezmála 1 000 zajatců, kteří čelí obvinění. Podle Vladimira Osečkina, ruského exilového aktivisty za lidská práva a zakladatele Gulagu.net, Moskva na svém území drží přes 4 000 zajatců, v okupovaných oblastech pak stejně tolik. Ukrajinská vláda se domnívá, že celkové počty Ruskem zadržovaných civilistů činí až 10 000.

Rusko zametá stopy zločinu

Kvantifikaci vězňů znesnadňuje jejich časté přesouvání. Rodiny, pokud vůbec o osudu svého blízkého tuší, kontakt stejně ztrácí během několika týdnů. Podle nich to Rusové dělají, aby „zametli stopy zločinu“. Porušují totiž Ženevskou úmluvu, která zakazuje svévolné zadržování lidí a stanovuje, že vězňům musí být umožněno komunikovat s příbuznými a získat právní poradenství.

Jestliže se vězni z ruského zajetí podaří vyváznout, právě třeba výměnou za ruského vojáka, jeho majetek je leckdy zničený a příbuzní už se v domovině nenachází. Dokazuje to příběh padesátileté Oleny Jahupové ze Záporoží, kterou Rusové zadrželi zřejmě z toho důvodu, že si vzala ukrajinského vojáka.

Brutální mučení, bezostyšné rabování. Ruský poručík popsal zvěrstva na Ukrajině

Od loňského října ji krutě mučili, když odmítla vyzradit informace o manželovi. Vojáci ji dusili plastovým sáčkem, do hlavy mlátili lahví s vodou a kolem krku utahovali kabely. Z cely ji několikrát vyvedli na jízdu městem, aby identifikovala proukrajinské místní obyvatele. Během března musela kopat zákopy pro ruské vojáky, směny často trvaly více než 24 hodin.

Uprchnout se jí podařilo až po pěti měsících během střídání ruských jednotek. Když se vrátila domů, milovaný pes na pozemku ležel zastřelený, její děti už dávno ze země uprchly. Z mučení si odnesla trvalé následky v podobě bolestí hlavy.

Na Ukrajině se alespoň znovu shledala s manželem. S tím uzavřela sňatek znovu, tentokrát v kostele. I tak svou výpověď, se kterou hodlá svědčit proti Rusku, uzavírá komentářem: „Kradli nejen u mě, ale u poloviny mé země.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...