Rusové se poučili z vlastních chyb a mění taktiku bojů, píše list

  • 141
Ruská armáda se poučila z vlastních chyb a ve válce s Ukrajinou mění bojovou taktiku, píše list The New York Times (NYT). Ve svém tvrzení se opírá o rozhovory s ukrajinskými vojáky, vojenskými i západními představiteli a z dokumentů a videozáznamů. Ruské síly jsou podle listu stále nevyrovnané, v přípravě na ukrajinskou protiofenzivu však zlepšily disciplínu, koordinaci i leteckou podporu.

Rusko, které si na začátku války vydobylo pozice čistě svou palební silou, si v posledních měsících, zejména u východoukrajinského Bachmutu, připsalo územní zisky zčásti i díky řadě změn v rámci své armády, píše NYT. Ruské kolony se už na rozdíl od začátku invaze nehrnou do oblastí, kde je ukrajinští vojáci snadno poškodí nebo úplně zničí. Jednotky také častěji používají bezpilotní letouny a podnikají průzkumné operace, aby před útokem přesně zaměřily ukrajinské zákopy.

Moskevské síly v přípravě na očekávanou ukrajinskou protiofenzivu celkově zlepšily svou obranu, koordinaci dělostřelectva a leteckou podporu, uvádí newyorský list. Tato vylepšení podle západních představitelů s největší pravděpodobností učiní z Ruska tvrdšího protivníka, zejména pokud bude bojovat s důrazem na obranu.

Rusové se v boji zlepšují. Ukrajina musí volit správnou taktiku, říká analýza

Příkladem přijetí nové taktiky je podle ukrajinských vojáků bojujících na frontě ruský způsob boje u Bachmutu, o kterém Rusko od května tvrdí, že jej dobylo. Kyjev to nepotvrdil. Žoldnéřská Wagnerova skupina na místě podle vojáků, se kterými NYT hovořil, začala místo nepříliš vycvičených ruských vězňů koordinovat pozemní i dělostřeleckou palbu na ukrajinské pozice, které následně obklíčily menší týmy.

„Ukrajinci s nimi prostě nedokázali držet krok,“ uvedl nejmenovaný voják, příslušník cizineckých legií.

Válka na Ukrajině

Zlepšení taktiky při jednotlivých misích nebo na určitých úsecích fronty se však podle amerických představitelů dosud nepromítlo do širší ruské strategie a bojové schopnosti ruských vojsk podél několik set kilometrů dlouhé frontové linie zůstávají nevyrovnané.

Ruské jednotky mají i nadále problémy s vedením útočných operací a s koordinací přesunů větších jednotek. Rusko také nemá dostatek tanků a dělostřelectva, řekl listu velitel jedné z ukrajinských jednotek bezpilotních letounů.

16. června 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video