VIDEO: Jako kočka s myší. Ukrajinci likvidují Rusy, kteří zaminovávají řeku

  • 340
Rusové v Chersonské oblasti aktivně zaminovávají okolí řek Dněpru a Kinska, aby si uchránili své pozice na okupovaném levém břehu, ukazuje video zveřejněné ukrajinskou stranou. „Rusové asi chystají další gesto dobré vůle,“ poznamenala sarkasticky ukrajinská armáda, která na jejich pozice posílá drony s výbušninami, čímž nutí ruské vojáky skákat z lodě do vody mezi miny.

Ukrajinská armáda se proto snaží ruské vojáky, kteří řeky zaminovávají, eliminovat. Jak zveřejnila agentura NEXTA na videu, používají k tomu drony s výbušninami i granáty. Ruští vojáci na zveřejněném videu, ve snaze vyhnout se granátům, skáčou do vody mezi vlastní miny. Ukrajinské armádě se je ale podařilo zlikvidovat.

„Snaží se minami pokrýt téměř celé pobřeží,“ řekla mluvčí ukrajinské armády Natalia Humeniuková.

„Aktivně upravují obranné linie: první, druhé a třetí. A snaží se zaminovat oblasti, které by pro ně mohly být opravdu nebezpečné z hlediska vylodění.“

Operační velení naznačuje, že se tak okupanti připravují na další „gesto dobré vůle“. „Rusové zahájili obrannou činnost ve všech okupovaných oblastech jižní Ukrajiny, a to už je, jak říkají obyvatelé Chersonu na pravém břehu, národní znamení – rozhodně se připravují na další ‚gesto‘,“ uvedla armáda.

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

Zmíněné „gesto“ už Moskva v souvislosti s invazí na Ukrajinu několikrát použila – například při stažení vojáků z Hadího ostrova nebo z okolí Kyjeva loni na jaře.

Zaminované oblasti ohrožují nejen ukrajinskou ofenzivu, ale také místní obyvatele. Jsou zaznamenány případy, kdy se do povětří právě těmito nepřátelskými minami vyhodili i nic netušící lidé, když se snažili dostat k vodě. Nedávno navíc Ukrajina řešila případ, kdy na minu najel zemědělský traktor a explodoval.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video