Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan na...

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan na návštěvě Kyjeva (4. listopadu 2022) | foto: Profimedia.cz

Ukrajina je na ruskou letní ofenzivu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

  • 329
Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzivu proti ruským okupačním silám. Podpoří ji v tom schválená americká vojenská pomoc ve výši bezmála 60 miliard dolarů, tedy téměř 1,4 bilionu korun. Deník Financial Times o tom v sobotu informoval americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Ukrajinští vojáci se podle Sullivana budou snažit zamezit dalšímu územnímu postupu Ruska. Ten totiž Spojené státy, navzdory nedávno schválenému balíčku pomoci, v následujícím období předpokládají. Britský list tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin vyvine úsilí ovládnout čtyři ukrajinské regiony, které už dříve označil za součást Ruska, v létě.

Ukrajina má v úmyslu „postupovat vpřed a znovu dobýt území, které jí Rusové vzali“, citoval poradcovo prohlášení ukrajinský anglicky píšící web The Voice of Ukraine. Plán ale závisí i na další podobě financování ze strany Kongresu a schválení Bílého domu.

Ukrajinský server i Financial Times nicméně Sullivanova slova považují za dosud nejjasnější načrtnutí americké představy vývoje války, pokud po listopadových prezidentských volbách v úřadu opět zasedne demokrat Joe Biden.

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

Pomoc ve výši 60 miliard amerických dolarů pro Ukrajinu Sněmovna reprezentantů schválila 20. dubna, následně prošla i Senátem a 24. dubna ji podepsal prezident.

Krátce poté Pentagon oznámil další balíček vojenské pomoci v hodnotě jedné miliardy dolarů. Ten zahrnuje dělostřelecké náboje, munici protivzdušné obrany, protitankové střely a obrněná vozidla. Dne 26. dubna pak ministr obrany Lloyd Austin ohlásil vyčlenění ještě šesti miliard na nákup vojenské pomoci od amerických dodavatelů, vyjmenoval server.

O obdržení „bezpečnostní pomoci“ na Ukrajině mluvčí Bílého domu informovala koncem dubna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video