Ukrajinští vojáci obhlížejí následky ruského útoku v Dnipru. (16. července 2022)

Ukrajinští vojáci obhlížejí následky ruského útoku v Dnipru. (16. července 2022) | foto: Reuters

Rusové ukončují operační pauzu na Donbase, Šojgu nařídil zesílit útoky

  • 261
Ruští vojáci nasazení v Donbasu podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) zřejmě končí pauzu v bojích. Desetidenní přestávka však nebyla dostatečná pro obnovu sil potřebných pro rozsáhlé útočné operace. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě jednotek na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky tak, aby Ukrajinci nemohli podnikat velké raketové a dělostřelecké údery.

Ruské síly za poslední den podnikly omezené pozemní útoky v oblasti Slovjansku, Siversku, dálnice mezi Bachmutem a Lysyčanskem, který Rusové už ovládli, a na jihozápad od Doněcku, uvedl ISW.

Jde podle něj stále o malé a do velké míry neúspěšné útoky, nicméně mohou naznačovat, že Rusové se pokoušejí v Donbasu obnovit útočné operace. Pokud tomu tak je, ruská armáda útoky zřejmě v nejbližších třech dnech zesílí.

Před zahájením velké ofenzivy mohou udělat opět několikadenní přestávku, protože nynější desetidenní pauza nebyla dostatečně dlouhá pro obnovu sil.

Oděsa, největší přístav na Ukrajině, se v sobotu stala terčem raketového útoku. Podle místních úřadů zasáhl civilní objekt, konkrétně skladiště. Na místě vypukl požár. Na záběrech z místa stoupá k nebi sloup hustého dýmu. Oběti hlášeny nejsou. Ukrajinská armáda uvedla, že útočily bombardéry Tu-95.

Ukrajinští vojáci nakládají pásy ze zničeného obrněného transportéru, kteří Rusové zanechali u osvobozeného města Izjum. (24. září 2022)

V městečku Čuhujiv nedaleko Charkova ruská raketa zasáhla dvoupodlažní obytný dům. Podle místního gubernátora Oleha Syněhubova si útok vyžádal nejméně tři oběti, napsala agentura Unian. Tři lidé skončili ze zraněními v nemocnici, doplnil gubernátor. Dříve Unian informovala, že záchranáři z trosek vyprostili těla dvou lidí, muže a ženy, a pátrají po dalších případných obětech.

V Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti ostřelování z raketometů Grad zabilo dva lidi, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda místní gubernátor Valentyn Rezničenko. Jedna žena z Nikopolu skončila se středně vážnými zraněními v nemocnici. Podle Unian Rusové ve městě ostřelovali infrastrukturu, přitom ale zasáhli i obytné domy.

Letecký poplach je téměř po celé Ukrajině

V pátek Rusové zaútočili na ukrajinské město Dnipro. Zemřeli nejméně tři lidé a dalších 15 lidí utrpělo zranění. Oznámil to podle agentury Reuters gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. „Rakety zasáhly průmyslový závod a přilehlou rušnou ulici,“ uvedl Rezničenko.

Rusko plánuje širší útok na Slovjansk. Vinnycja byla součástí strategie

„Zjišťujeme rozsah destrukce,“ doplnil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že po téměř celé Ukrajině byl vyhlášen letecký poplach. Dodal, že přicházejí předběžné informace o úderech ve městech Dnipro a Kremenčuk a v Kyjevské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uvedlo, že armáda v Dnipru zničila továrnu, kde se vyráběly součásti pro taktické balistické rakety krátkého dosahu Točka. Mluvčí resortu Igor Konašenkov také řekl, že ruští vojáci sestřelili i tři ukrajinská letadla a dva vrtulníky.

Na 24 se zvýšil počet potvrzených obětí čtvrtečního raketového útoku ruských sil na město Vinnycja, informoval tamní gubernátor Serhij Borzov. V pátek ukrajinské úřady hovořily o 23 mrtvých. Zranění podle Borzova utrpělo 68 lidí. Ukrajinská armáda čtvrteční útok připisuje ruským silám, které rakety Kalibr vypálily z ponorek v Černém moři.

Šojgu chce zabránit úderům Ukrajinců

Ruský ministr obrany Šojgu při návštěvě jednotek bojujících na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky. Ruští vojáci mají podle něj zabránit tomu, aby Ukrajinci podnikali velké raketové a dělostřelecké útoky na civilní infrastrukturu v Ruskem okupovaných částech Donbasu i jinde.

Šojgu se sešel s vojenskými veliteli, kteří ho informovali o vývoji na frontě, a zúčastnil se předání vyznamenání vojákům, uvedl resort obrany podle ruských agentur. Neupřesnil však, kdy přesně se jeho šéf na východ Ukrajiny vypravil.

Ruská média připomínají, že Šojgu se naposledy na inspekci jednotek podílejících se na „speciální vojenské operaci“, jak Rusko invazi na Ukrajinu nazývá, vydal koncem června.

Britské ministerstvo obrany v sobotu s odvoláním na vojenskou rozvědku upozornilo, že Rusko „předčasně a nepravdivě“ informuje o svých úspěších na bojišti. „Děje se to částečně ve snaze předvést úspěchy před domácím publikem a posílit morálku válčících vojáků,“ uvedl úřad na Twitteru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video