Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na tohle vás v NATO nepřipraví. Ukrajinci čelí na severu tvrdým ruským útokům

  14:04
Boje na severní Ukrajině jsou tvrdé i pro ostřílené veterány. Pro nezkušené muže, kteří byli nedávno vytrženi z civilního života, je to ještě mnohem krutější zkušenost. Vojáci z různých ukrajinských brigád se shodují, že výcvik v zemích NATO byl pro ně přínosný, ale nepřipravil je na typ války, která se v současné době v jejich zemi vede.

Ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti (18. srpna 2023) | foto: Profimedia.cz

Bývalý právník Ihor v srpnu zažil, jak Rusové zaútočili na ruiny obce Novoselivka v Charkovské oblasti, které jeho rota bránila.

Rusové měli útok, který podnikli s pomocí množství dronů, podle listu The Kyiv Independent dobře připravený. Jeden z minometných granátů dopadl do obývacího pokoje domu, kde se Ihor se svým kolegou ukrývali. Přežili jen díky tomu, že byli tou dobou shodou okolností v předsíni.

Nepřátelské dělostřelectvo získalo kontrolu nad silnicemi vedoucími do vesnice, takže nebylo možné evakuovat mrtvé a zraněné a poslat na místo posily. Ihorova jednotka se svým třítýdenním základním výcvikem u Severoatlantické aliance a dvouměsíčním nasazením v Charkovské oblasti, tak musela sama čelit zkušeným ruským vojákům s palebnou přesilou.

Blíže neupřesněný počet ukrajinských vojáků při tom zahynul, včetně některých Ihorových přátel. „Od té doby jsem tam nebyl a nechci se tam vrátit. To, co jsem zažil, byl naprostý chaos,“ prohlásil.

Ihorova rota je součástí 32. samostatné mechanizované brigády, která je jednou z mála brigád, jejichž úkolem je udržet pozice na severovýchodní frontě, zatímco většina ukrajinských vojáků a výzbroje je posílána na jižní frontu, kde pomalu postupuje ukrajinská protiofenziva.

Ukrajinci na jihu postupují, dostali se za druhou ruskou obrannou linii

Do ledna letošního roku 32. brigáda neexistovala a většina jejích členů jsou civilisté, kteří do té doby nikdy nikoho nezastřelili. Mnozí do armády nechtěli. Nasazeni byli na bojiště v Charkovské oblasti asi hodinu východně od Kupjansku, kam Rusko údajně poslalo až 100 tisíc svých vojáků.

„Důstojníci NATO realitu na bojišti nechápou“

Vojáci z různých ukrajinských brigád The Kyiv Independentu řekli, že Rusové v této oblasti jsou schopní, nebojácní a dobře vybavení a mají velké zásoby dělostřeleckých granátů a raket odpalovaných z raketometů MLRS. „Všechno nevypadá tak, jak čtete v každodenních zprávách o situaci na bojišti a v médiích,“ říká seržant Volodymyr, který byl v centru bojů.

Všichni členové pěchoty 32. brigády absolvovali v Německu třítýdenní výcvik NATO. Vojáci ocenili fyzickou přípravu a také například nácvik první pomoci v bojových podmínkách, který je na Západě běžný, ale v armádách zemí bývalého Sovětského svazu prakticky neznámý. Součástí je také plná výstroj pro každého z vojáků.

Tohle není Irák. Západní výcvik nepomohl Ukrajincům tak, jak se doufalo

Podle Ukrajinců, s nimiž The Kyiv Independent mluvil, je ale výcvik nepřipravil na typ války, která se v současné době vede na Ukrajině. Podle nich důstojníci NATO realitu na ukrajinském bojišti nechápou.

„Pěšák NATO ví, že má podporu a že mu při postupu vpřed s velkou pravděpodobností nehrozí smrt ani zranění,“ říká Ihor. Způsob, jakým NATO vede válku, předpokládá předběžné letecké útoky, dělostřeleckou palbu a odminování, než jsou na místo posláni pěšáci. Tak to ale na Ukrajině nefunguje.

Vzhledem k nepočetným a starým letounům ukrajinských vzdušných sil a pokračujícímu nedostatku dělostřelecké munice a vozidel pěchoty pěšáci často čelí ruským útokům sami. Na bojišti také podle Ukrajinců nebývá zpravidla mnoho úkrytů, s nimiž taktika NATO počítá.

Jako když vás sleduje Sauronovo oko

Vojenský expert Serhij Zhurec uvedl, že instruktoři v Německu kladou velký důraz na nácvik městského boje, už se ale nevěnují takovým dovednostem jako vypudit nepřítele ze zákopů či vytvořit útočnou skupinu a zkoordinovat ji s dělostřeleckou a dronovou podporou.

Styl bitev na ukrajinském venkově, v nichž se mísí zákopová válka známá z prvního světového válečného konfliktu s technologiemi a taktikou 21. století, NATO nemá ve svém rejstříku. Podle Zhurece by pomohlo, kdyby někteří z instruktorů Ukrajinu navštívili.

„Výcvik v zahraničí je pořád kvalitnější, než může nabídnout Ukrajina. Metody by se daly zlepšit, ale replikovat ruskou taktiku by si žádalo obrovské investice do výcviku,“ řekl The Kyiv Independentu americký generálmajor ve výslužbě Gordon Davis. Podle něj by Ukrajina sama měla doplnit západní výcvik na základě aktuálních zpravodajských informací a osobních zkušeností z bojiště.

Seržant Volodymyr podobně jako další ukrajinští vojáci zprvu odmítal o tom, co na frontě zažil, mluvit. Jakmile ale Ihor začal vysvětlovat situaci, stále častěji doplňoval jeho vyprávění vlastními útržky.

Místem výcviku ukrajinských pilotů bude Francie. Prezidenti zemí uzavřeli dohodu

Aby se vojáci dostali na palebné pozice, museli podle Volodymyra jít pěšky pět kilometrů tmou v těžké výstroji a bez jakýchkoli zdrojů světla. Pozice, na které mířili, byly ve skutečnosti trosky, v nichž se sotva dalo schovat. „Rusové byli naproti tomu vybaveni drony Orlan s nočním viděním,“ říká Volodymyr.

Pocit, že je člověk nepřetržitě sledován, je pro ukrajinské vojáky nesmírně demoralizující. „Svazuje vás to. Chcete podniknout nějaké akce, ale nemůžete, protože Sauronovo oko vás pořád sleduje,“ říká Ihor v narážce na zlosyna z trilogie Pán prstenů.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...