Letadla přistála v Moskvě a Kyjevě. Výměna vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem skončila

  • 118
Rusko a Ukrajina si v sobotu vyměnily své vězně. Ruské vládní letadlo s Rusy, dosud vězněnými na Ukrajině, přistálo na letišti Vnukovo u Moskvy, zatímco ukrajinské letadlo s propuštěnými Ukrajinci přistálo na kyjevském letišti Boryspil. Letadla vzlétla i přistála prakticky současně. Další výměna vězňů by podle agentury Interfax měla následovat.

„Výměna se uskutečnila. Jsme rádi, že se ruští občané vrátili domů,“ řekl v sobotu mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Rusko a Ukrajina si vyměnily pětatřicet lidí z jedné a pětatřicet lidí z druhé strany,“ potvrdila novinářům ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výměnu vězňů, dohodnutou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, označil za první krok k ukončení války v Donbasu na východě Ukrajiny. 

„Udělali jsme první krok. Musíme udělat všechny následující, abychom tuto strašnou válku ukončili,“ řekl Zelenskyj. Konflikt s proruskými separatisty si během pěti let vyžádal na 13 tisíc mrtvých.

Putin už ve čtvrtek uvedl, že by se výměna vězňů mohla stát začátkem normalizace rusko-ukrajinských vztahů, zatížených anexí Krymu a ruskou podporou separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Ukrajince propuštěné z ruských věznic přepravil do vlasti vládní letoun ukrajinské výroby An-148, o přepravu Rusů z Kyjeva se analogicky postaral ruský vládní speciál Tu-204. Obě letadla podle agentur současně vzlétla a prakticky současně i přistála.

Povstalci v další výměně

Příští výměna zajatců, tentokrát mezi Ukrajinou a donbaskými povstalci, bude tématem jednání na mírových rozhovorech v Minsku 18. září. V sobotu to napsala agentura Interfax s odvoláním na informované zdroje.

Separatisté by měli z věznic v Doněcké a Luhanské oblasti propustit 200 zajatých Ukrajinců, Kyjev by měl osvobodit 70 povstalců.

Ukrajinská kontrarozvědka SBU v sobotu oznámila, že na území kontrolovaném proruskými povstalci je zadržováno 227 Ukrajinců, Kyjev údajně vězní 208 povstalců. Údaje publikované znepřátelenými stranami se však často výrazně liší.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru se serverem Krym.Realii řekl, že do další etapy výměny vězňů budou zařazení krymští Tataři, které ruská okupační správa zadržela po anexi poloostrova v roce 2014.

Své krajany na kyjevském letišti Boryspil osobně vítal prezident Zelenskyj a další hodnostáři, příbuzní a davy lidí. Do vlasti se vrátilo čtyřiadvacet ukrajinských námořníků, které Rusové zajali loni v listopadu u Kerčského průlivu, ale i režisér Oleh Sencov.

Ten v Rusku dostal dvacetiletý trest za údajný terorismus na anektovaném Krymu. Za Sencovovo propuštění se dosud marně přimlouvali západní politici a umělci, včetně českých.

Do Moskvy naopak přiletěl novinář Kyryl Vyšynskyj (používající i ruskou podobu svého jména Kiril Vyšinskij), kterému na Ukrajině hrozilo patnáct let za údajnou vlastizradu, anebo někdejší povstalecký velitel Volodymyr Cemach, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou v létě 2014.

Agentura AFP označila výměnu sedmi desítek vězňů mezi oběma znepřátelenými sousedními zeměmi za historickou. 

Jak to celé proběhlo

Tři autobusy se zabarvenými skly a policejní eskortou v sobotu ráno dojely z moskevské věznice Lefortovo na tamní letiště Vnukovo, kde čekal ukrajinský vládní letoun. Autobusy s Rusy uvězněnými na Ukrajině dojely na kyjevské letiště, kde přistálo letadlo z ruské vládní letky. 

Z letišť pak vzlétla letadla s pětatřiceti Ukrajinci a stejným počtem Rusů. „Letadla vzlétla současně,“ napsala agentura Interfax, odvolávající se na specializovaný web Flightradar a na očité svědky. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video