Ruský ambasador v Polsku Sergej Andrejev. (17. ledna 2020)

Ruský ambasador v Polsku Sergej Andrejev. (17. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Polsko vyhostilo 45 ruských diplomatů. Rozbíjíme síť agentů, uvedlo

  • 169
Polsko ve středu v koordinaci se spojenci rozhodlo o výrazném snížení počtu diplomatických pracovníků na ruském velvyslanectví ve Varšavě. Ze země vyhostí 45 lidí s různými diplomatickými statusy, které podezírá ze špionáže. Na odjezd mají maximálně pět dní. Z Moskvy již zaznělo, že ruská diplomacie podnikne odvetné kroky.

„Polská kontrarozvědka identifikovala 45 ruských diplomatů podezřelých ze špionáže. V Polsku pracují pod záminkou diplomatických aktivit, ale ve skutečnosti provádějí činnost namířenou proti Polsku,“ uvedl mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb Stanislaw Žaryn. 

„Polská strana mi předala seznam 45 diplomatů, kteří musí Polsko opustit,“ řekl serveru Onet.pl ruský ambasador ve Varšavě Sergej Andrejev, kterého si ve středu dopoledne předvolalo polské ministerstvo zahraničí.

Diplomaté dostali na odjezd ze země podle Andrejeva různé lhůty, nejdéle však mají pět dní. Jeden z nich musí z Polsko opustit již za 48 hodin. Ambasador uvedl, že on sám není „persona non grata“ a v Polsku zůstane. „Ruská ambasáda bude nadále fungovat,“ podotkl. 

Andrejev obvinil Polsko, že zmrazilo bankovní účty ruského velvyslanectví a postěžoval si na porušení vídeňské úmluvy.

„S důsledností a odhodláním rozbíjíme síť agentů ruských tajných služeb v naší zemi,“ uvedl ve středu polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

„Důvodem rozhodnutí bylo, že zaměstnanci ruské mise prováděli činnosti v rozporu s polským právem a porušovali normy Vídeňské úmluvy, tedy činnosti neslučitelné se statusem diplomatů,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Lukasz Jasina. Poukázal i na to, že Poláků je na diplomatických postech v Rusku mnohem méně než ruských zástupců v Polsku.

Jasyna dále prohlásil, že Rusko vede „barbarskou“ válku proti Ukrajině, přičemž Polsko i další západní země považuje za klíčové protivníky. „Další tolerování tohoto typu nelegální činnosti ruských služeb by znamenalo obecné ohrožení bezpečnosti Polska, ale také našich spojenců v NATO a v Evropské unii,“ dodal s tím, že Varšava své kroky se spojenci koordinuje.

Poláci zadrželi špeha ruské SVR

Andrejev uvedl, že uvedená obvinění považuje za nepodložená. „Je to ale suverénní rozhodnutí polské strany. Naši diplomaté proto musí jít. My ale máme právo na reciproční odvetu,“ prohlásil Andrejev. 

Ruské ministerstvo zahraničí následně informovalo, že Rusko na tento krok zareaguje odpovídajícím způsobem.

Polsko chystá derusifikaci ekonomiky. Závislosti na plynu se zbaví do tří let

Vyhoštění diplomatů znamená drastické snížení počtu ruského personálu, protože oficiální diplomatický status má v Polsku přibližně 60 Rusů. Podle Jasiny 45 diplomatů představuje přibližně polovinu lidí, kteří na ambasádě v současné době působí, podotkla agentura Reuters.

Žaryn dále uvedl, že polská kontrarozvědka zadržela polského občana za špionáž pro ruskou zpravodajskou službu SVR. Muž, kterého soud poslal na tři měsíce do vazby, pracoval ve varšavském archivu civilních záznamů a je podezřelý, že předával Rusku cenné operativní informace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video