ilustrační snímek | foto: Reuters

Zmařili jsme pokus o teroristický útok na Krymu, tvrdí ruská tajná služba

  • 115
Ruská tajná služba FSB odvrátila teroristický útok chystaný na jedné z tržnic Simferopolu, který je správním střediskem Ruskem okupovaného Krymu. Zadržela přitom pětici Rusů, kteří jsou z přípravy zločinu podezřelí. Údajně byli ve spojení s ukrajinskými radikály. Informovala o tom ve středu agentura TASS s odvoláním na tiskovou službu FSB.

„Bylo zjištěno, že zadržení zamýšleli odpálit na jednom z tržišť Simferopolu podomácku vyrobené výbušné zařízení. Kromě toho na internetu propagovali teroristickou a extremistickou ideologii,“ uvedla v této souvislosti FSB.

V ústředí ruské tajné služby v Moskvě se střílelo. Jeden mrtvý, pět zraněných

Tajná služba přitom tvrdí, že zadržovaní Rusové udržovali kontakty s „představiteli radikálních ukrajinských uskupení bojujících na jihovýchodě Ukrajiny“. Při domovních prohlídkách byla zajištěna improvizovaná výbušná zařízení, zbraně, střelivo a komunikační prostředky s údaji o připravovaných trestných činech.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují možné pomocníky zadržených, dodala FSB. TASS poznamenala, že v případě prokázání trestných činů příprava teroristického aktu a veřejné vyzývání k terorismu hrozí vyšetřovaným až 20 let vězení.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v březnu 2014 poté, co opoziční demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče. V dubnu 2014 na ruskojazyčném východě Ukrajiny začaly boje mezi vojsky loajálními k nové prozápadní vládě a proruskými separatisty.

19. prosince 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video