ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česko má svůj dům v Moskvě, připomíná Rusko Praze kvůli Stromovce

  • 149
Ruské ministerstvo zahraničí připomnělo Praze českou nemovitost v centru Moskvy. Reaguje tak na požadavky pražského magistrátu na vrácení části Stromovky využívané ruským velvyslanectvím od okupace v roce 1968. Informovala o tom agentura Interfax.

Podle ruského ministerstva byl zmíněný pozemek v české metropoli poskytnut Sovětskému svazu na začátku 70. let minulého století na základě platných sovětsko-československých dohod.

Současně připomnělo, že česká strana vlastní velkou nemovitost v oblasti Tverské ulice ruského hlavního města. Na zmíněné adrese se nachází Český dům.

Rusové tak reagovali na požadavky Prahy, která vyzvala vládu, ať vyjedná s Ruskem vrácení části Stromovky, kterou zabrala ruská ambasáda při invazi v roce 1968. Hlavní město chce také ambasádě ubrat parkovací místa.

Magistrát požaduje, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a město tam obnovilo veřejně přístupnou zeleň.

Asi půlhektarový pozemek, o který jde, je ve vlastnictví České republiky. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy obsadili vojáci Stromovku, kde se utábořili a využívali park jako základnu. Na zabraných pozemcích nyní stojí pět bytových jednotek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video