Lidé na vlakovém nádraží v Soulu sledují v televizi snímky odpálení balistické rakety severokorejským komunistickým režimem ve čtvrtek 27. ledna 2022. Jde o sedmý test od začátku letošního roku a asi největší, jaký severokorejský komunistický režim podnikl od roku 2017. | foto: ČTK

Ať nedopadneme jako Ukrajina. KLDR posiluje balistický a jaderný program

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zatímco na Ukrajině zuří válka s Ruskem, Severní Korea stupňuje testování balistických střel a posiluje svůj jaderný program. Severokorejské kádry přiznávají, že situaci na východě Evropy vnímají jako doklad, že pro bezpečnost země jsou jaderné zbraně potřeba. KLDR se ve válce staví za Rusko, to naopak podporuje její balistické testy.

KLDR v sobotu uskutečnila už svůj devátý balistický test od začátku roku. Střela letěla asi 270 kilometrů, než dopadla do vod mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Víkend předtím KLDR uskutečnila údajný test kamerového systému, který plánuje nainstalovat na špionážní satelity.

Vůdce KLDR Kim Čong-un oznámil, že Severní Korea plánuje v příštích letech vypustit do vesmíru velký počet satelitů, jejichž cílem je sledovat „v přímém přenosu“ vojenské aktivity USA, Japonska, Jižní Koreje a dalších zemí, které Pchjongjang považuje za „loutky Američanů“.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video